Aktivnosti za hladne dane

Cover running

Zadržati aktivan životni stil u zimskom periodu, kada danima liju hladne kiše, duva jak vjetar, prosto zvuči nepojmljivo za većinu ljudi. Tmurni zimski dani nas prosto privlače u tople krevete, udobne fotelje, maratonska gledanja omiljenih serija i filmova. Nekada vam bude toliko teško da izađete iz kuće pa i hranu naručujete na kućnu adresu. U takvom periodu, kod nas se vjerovatno javlja neki lijeni gen koji nas spriječava da se pokrenemo i aktiviramo. Zbog trenutne udobnosti koju osjećamo, nismo ni svjesni da naše tijelo pati! Da, dobro ste pročitali – tijelo pati! Tijelo postaje nekako tromo, nabijamo kilažu, a onda se, na to nadoveže poneka stresna situacija, pa imate osjećaj da vam se sve gomila. Jednostavno narušavate svoje zdravlje. Dokazano da tokom neke fizičke aktivnosti organizam luči endorfin, koji poboljšava raspoloženje i stanje organizma. Fizička aktivnost poveća i protok kiseonika koji direktno utiče na mozak, a na taj način se poboljšava pamćenje.

Trčanje zimi

Zašto je važno da budete aktivni?

Možda mnogima djeluje smiješno, ali stara izreka „u zdravom tijelu zdrav duh” potpuno je opravdana. Fizička aktivnost poboljšava mentalno i fizičko zdravlje. The American Heart Association preporučuje barem 30 minuta aktivnosti na dnevnoj osnovi. Redovna fizička aktivnost oslobađa od tenzija, anksioznosti, depresije, bijesa – osjećate se mnogo bolje! Nekoliko je ključnih razloga zašto treba da budete fizički aktivni:

 • Fizička aktivnost poboljšava mentalno zdravlje
 • Fizička aktivnost poboljšava fizičko zdravlje
 • Jačate imunitet – organizam je otporniji na viruse i razna oboljenja
 • Smanjujete rizik od povećanja krvnog pritiska i regulišete holesterol u organizmu
 • Poboljšavate cirkulaciju krvi, što smanjuje mogućnost oboljenja srca
 • Održavate željenu težinu i lijep izgled
 • Olakšava proces prestanka pušenja
 • Bolje podnosite stresne situacije
 • Osjećate se energičnije
 • Povećavate mišićnu masu i lijepo oblikujete tijelo
 • Smanjuje mogućnost od moždanog udara za 20%

Razloga ima mnogo. Svako ima svoj razlog i cilj, zbog kojeg se bavi nekom vrstom fizičke aktivnosti. Važno je da budete aktivni, na bilo koji način.

Kako ostati aktivan?

Teško je uvijek biti aktivan. Svi smo zatrpani obavezama. Svi imamo 24 časa u toku dana, ali mnogi stižu da se rekreiraju uprkos obavezama – možete i Vi! Najteže je sebe motivisati da budete aktivni, pogotovo zimi. Iako je hladno, zima je idealna za fizičke aktivnosti. U zabludi ste ako mislite da treba da čekate ljeto da bi se aktivirali. Zbog velikih vrućina u ljetnjem periodu, preporučljivo je smanjenje fizičkih aktivnosti (osim ako niste profesionalni sportista).

Da bi bolje isplanirali svoje aktivnosti, preporučuje se da postavite cilj! Nešto što želite dostići redovnom fizičkom aktivnošću. Teško da se možete fokusirati na redovan trening, šetnju i jogu, ako ne znate gdje želite stići. S toga, jasno definišite ciljeve fizičke aktivnosti. Isto kao što ih imate u nekim drugim stvarima. Ako imate cilj onda morate pronaći put do njega. Napravite plan aktivnosti. Ako vam je dovoljna minimalna aktivnost, odredite 3-4 dana u sedmici za malo duže šetnje. Neka vam šetnje postanu rutina. Jasno odredite dane i vrijeme kada šetate. Oni koji žele da se bave ozbiljnije treningom, moraju posvetiti više pažnje organizaciji treninga. Kalendar i podsjetnik u telefonu pomoći će vam da se bolje organizujete. Redovno pratite ostvarenje cilja. Ukoliko ste na dobrom putu da ga postignete bićete motivisaniji za nastavak aktivnosti!

Plivanje

 

Ja često zimske dane provodim u kombinaciji teretana i trčanje pored mora ili na obližnjoj gradskoj trim stazi. Bitno je da se napravi balans. Da budu svi mišići aktivirani kako bi bili u što boljoj formi. Moja preporuka je da trčite barem 7km nedjeljno, ukoliko redovno posjećujete teretanu i radite vježbe na spravama.

Ne prijaju svakome sve fizičke aktivnosti. I nemamo svi isti program treninga. Nekima više odgovara džoging, a nekima joga, dok ostali možda preferiraju teretanu. U nastavku vam iznosim nekoliko zanimljivih aktivnosti za zimske dane:

 • Fudbal i basket sa društvom – lagana rekreacija koja je uvijek zabavna
 • Šetnja – uvijek možete odvojiti 30-45 minuta dnevno za šetnju na obližnjoj trim stazi ili u povratku sa posla
 • Teretana – ako želite malo više da se aktivirate i „nabacite” mišićnu masu, onda je teretana za vas pravi izbor
 • Joga – relaksira i opušta
 • Crossfit – veoma intezivan trening
 • Hiking – moja omiljena aktivnost! Duga pješačenja u prirodi, obično u nepristupačnim djelovima
 • Skijanje
 • Snowboarding
 • Plivanje

Budite aktivni! Aktivirajte se! Bićete bolje raspoloženi i produktivniji.

Ovaj tekst je dio akcije “Coca-Cola Bloggers Network Adria“.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu. U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

2 thoughts on “Aktivnosti za hladne dane

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: