Crnogorski poslovni oskar je rođen

100 najvecih Crna Gora

U jednom od prethodnih tekstova pisao sam o projektu „100 najvećih u Crnoj Gori” i važnosti blagovremenog i ispravnog finansijskog izvještavanja. Važna i izazovna kampanja, u organizaciji BI Communications, trajala je četiri mjeseca. Projekat je podržan od strane Ministarstva finansija i Ministarstva ekonomije. Dok je BI Consulting, vodeći provajder bonitetnih podataka u Crnoj Gori, obezbijedio zvanične podatke i analize za rangiranje.

S velikim iščekivanje čekalo se na objavljivanje rezultata o najuspješnijim kompanijama u 2017. godini. Od samog početka, kampanja je bila jako intezivna, što se moglo primijetiti u medijima. Budući da se projekat realizovao prvi put u Crnoj Gori, vjerovao sam da će organizatoru biti jako izazovno ubijediti mnoge partnere da se pridruže projektu i podrže ga. Međutim, prave ideje i projekti uvijek nađu prave partnere i sponzore. Veliki broj izuzetno renomiranih kompanija i institucija pridružio se projektu „100 najvećih u Crnoj Gori”.

U sklopu projekta objavljena je publikacija „100 najvećih u Crnoj Gori”, u kojoj se nalazi lista 750 najuspješnijih kompanije u Crnoj Gori. Oko 430 kompanija u kategorijama velikih, srednjih, malih i mikro, po prihodima, dobiti i broju zaposlenih. Kao i 320 kompanija izlistanih u 12 privrednih grana. Publikacija je vrlo sadržajna, nudi analize kompanija u posljednje dvije godine i trendove. Takođe, u publikaciji su predstavljeni profili partnera, a upotpunjena je sa intervjuima ministara finansija i ekonomije.

Publikaciju možete poručiti putem zvaničnog sajta.

Iako sam znao da u našoj ekonomiji ima izuzetno uspješnih kompanija, iznenadili su me podaci iz prethodne godine i veliki broj kompanija koje posluju pozitivno. Pomno sam pratio kampanju i čekao da saznam koje su najuspješnije kompanije u Crnoj Gori.

Ako možemo povući paralelu sa filmskom industrijom, onda projekat „100 najvećih u Crnoj Gori” zaslužuje epitet „crnogorskog poslovnog oskara”. Kao i svaka dodjela „oskara”, zahtijeva svečanu dodjelu nagrada. Gala veče i dodjela nagrada održana je 30. maja, u Hotelu Hilton. Na svečanoj dodjeli uručene su nagrade i priznanja predstavnicima najuspješnijih crnogorskih kompanija, prema ranije utvrđenim kriterijumima i kategorijama.

100 najvećih u Crnoj Gori

Dodjela priznanja 100 najvecih u Crnoj Gori
Dobitnici priznanja, Hotel Hilton

U kategoriji velikih kompanija izdvojile su se Elektroprivreda Crne Gore, Bemax i Voli Trade. Kod kompanija srednje veličine najbolje su Neregelia, GRADIR Montenegro i Tabacco S Press. U kategoriji malih preduzeća najuspješniji su Carlsberg Montenegro, Domen i Securitas Montenegro. Da i mikro preduzeća mogu biti izuzetno uspješna dokazali su BWA Tivat, Capris i Halo taxi. Nagrađene su i najbolje kompanije u 12 privrednih grada. Najveća rastuća kompanija u 2017. godini je kompanija Voli Trade. Listu najuspješnijih kompanija pogledajte OVDJE

Sama kampanja bila je jako značajna u podizanju svijesti o uspješnim kompanija u crnogorskoj privredi, kao i o pravilima i propisima nadležnih institucija u Crnoj Gori. Prihvatanje poslovne etike jedan je od izazova crnogorske ekonomije, a projekti poput „100 najvećih” omogućavaju da se kontinuirano priča o uspjesima kompanija, njihovom doprinosu cjelokupnoj zajednici i ekonomiji, i poštovanju prava koje propisuju regulatorne institucije u državi. Takođe, priznanja i nagrade su dodatni podstrek kompanijama da se nadmeću na tržištu i kontinuirano unapređuju svoje poslovanje.

Siguran sam da su inicijativom „100 najvećih u Crnoj Gori” postavljeni čvrsti temelji za nastavak projekta iduće godine, ali da je sada otvoren put i za neke druge slične projekte.

Crnogorski poslovni oskar je rođen.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu. U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

One thought on “Crnogorski poslovni oskar je rođen

  1. Ovo je odličan način da se stimuliše napredovanje kompanija, to s jedne strane odlično ide u prilog privredi a sa druge ljudima koji u njoj rade.

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: