Koliko je uspješnih kompanija u Crnoj Gori?

100 najvecih Crna Gora

Često su novinski članci u rubrikama za ekonomiju puni „crnih lista” poreskih obveznika i blokiranih kompanija. Sama pomisao na privredni sistem Crne Gore daje određenu dozu razmišljanja kroz koju se provlači ubjeđenje da smo mala ekonomija sa mnogo barijera. Ponekad čujem i priču u krugovima prijatelja da nije moguće „napraviti veliki biznis” u Crnoj Gori. Da li je zapravo tako? Mnogi bi se pozitivno iznenadili kada bi pogledali strukturu prihoda i profitabilnost najboljih crnogorskih kompanija. Sam podatak da je hiljadita firma po prihodima u 2016. godini ostvarila više od 1 milion eura prihoda navodi da, zastanete i zapitate se koliki su prihodi najbolje kompanije u Crnoj Gori?

100 najvecih u Crnoj Gori

Prije skoro dva mjeseca objavljen je projekat „100 najvećih u Crnoj Gori”, u organizaciji BI Communication. Dok BI Consulting, vodeći provajder bonitetnih podataka u Crnoj Gori, obezbjeđuje zvanične podatke i analize za rangiranje. Projekat je podržan od strane Ministarstva finansija i Ministarstva ekonomije. Riječ je o projektu koji će izdvojiti 100 najuspješnijih kompanija u crnogorskoj privredi, rangiranih po javno dostupnim finansijskim parametrima u kategorijama za mikro, male, srednje i velike kompanije. U sklopu projekta biće objavljena i publikacija sa 100 najvećih kompanija.

Cilj projekta je prikazati značaj pozitivne poslovne prakse u Crnoj Gori i njen uticaj na cjelokupni ekonomski sistem. Uzimajući u obzir tržište i druge barijere, u Crnoj Gori posluje značajan broj uspješnih kompanija. Od mikro kompanija koje broje svega nekoliko zaposlenih do velikih kompanija sa više od 500 zaposlenih.

Projekat „100 najvećih u Crnoj Gori” istaći će 100 najvećih kompanija u Crnoj Gori. Sve kompanije koje blagovremeno i uredno objave finansijske izvještaje za 2017. godinu, a imaju minimum 100 hiljada kapitala, posluju 3 godine i imaju minimum 3 zapošljena, ulaze u analizu i rangiranje. A da pritom nisu bile na listi blokiranih kompanija posljednjih 12 mjeseci. Svaka kompanija koja bude rangirana u publikaciji imaće pravo da koriste žig „100 najvećih u Crnoj Gori”, čime će ulivati dodatno povjerenje, pouzdanost i stabilnost kod klijenata i partnera.

Zašto je važno ispravno finansijsko izvještavanje?

Blagovremeno i ispravno finansijsko izvještavanje nije samo zakonska obaveza kompanije, već utiče na niz drugih stvari po pitanju statusa preduzeća. U izvještajima se vidi uspjeh i stabilnost kompanije. Uredno vođeno finansijsko izvještavanje obezbjeđuje bolji kreditni rejting kompanije i povjerenje investitora, kao mogućnost za ulaganje gdje mogu očekivati pozitivan povrat na uložena sredstva.

Pored zakonske regulative i obaveze za izvještavanjem, kompanije se moraju držati etičkog kodeksa i ponašanja prilikom kreiranja finansijskih izvještaja. Transparentno i pošteno prikazivanje rezultata ne povećava samo povjerenje investitora u kompaniju, već i doprinosi većoj pouzdanosti i stabilnosti cjelokupnog finansijskog i ekonomskog sistema.

100 najvecih u Crnoj Gori

Stoga je vrlo važno ohrabrivati i promovisati uspješne kompanije. Siguran sam da će projekat „100 najvećih u Crnoj Gori” vremenom postati „poslovni oskar”, čemu će težiti sve uspješne kompanije u Crnoj Gori kao značajnom priznanju za postignute rezultate.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu. U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

One thought on “Koliko je uspješnih kompanija u Crnoj Gori?

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.