TEDx Budva – Plug in the future

Tedx Budva

Bio sam već nekoliko puta na TEDx događajima. Moram da priznam da mi je ovaj omiljeni, jer se održao u Hotelu Palas, u Petrovcu, tik pored mora uz miris mediterana. 

Od samog dolaska na događaj pa do kraja, osjećala se vrlo pozitivna energija, koja je bila vodilja izuzetno mladom i motivisanom timu koji stoji iza događaja. Nakon lijepog dočeka i uvodnog fotografisanja, gosti su počeli da zauzimaju svoja mjesta. Dok se čula galama gostiju i škripa stolica, govornici su se spremali za nastup. Događaj je bio podijeljen u četiri sesije: za kreativnost, za inovacije, za lifestyle i za vizionarstvo.

Tjaša Deu
Tjaša Deu o video sadržaju

Događaj je otvorila slovenačka mlada vlogerka i influenserka, Tjaša Deu, pričom o važnosti video zajednice i značaju video sadržaja. Način na koji se danas koristi video je drugačiji od onoga ranije. Uz pametne telefone, moguće je napraviti vrlo kvalitetne snimke sa zanimljivim sadržajem. Video je kroz online kanale dostupan gotovo svima, bilo gdje u svijetu. Interakcija i edukacija kroz video sadržaje postiže se mnogo lakše i brže nego kroz ostale online kanale.

Pogledajte ispirativnu priču o Juliusu, momku koji je naučio da baca koplje preko YouTube tutorijala i obezbijedio učešće na Olimpijskim igrama.

Nakon zanimljivog predavanja o video sadržaju mjesto govornika zauzela je Martina Hauser. Kako ona kaže, emigrantkinja bez pasoša. Martina je takođe ekspert iz oblasti okoline i klimatskih promjena. Navodi da je danas potrebno da se bolje povezujemo međusobno, jer emigranti neće nestati. S većim stepenom globalizacije povećava se broj emigranata. U Crnoj Gori je pokrenula nekoliko projekata u kojim zapošljava emigrante. Nakon Martine na scenu je nastupio Marek Kubik, koji je otvorio sesiju za inovacije. Marek se nalazi na Forbsovoj listi 30 ispod 30 za 2017. godinu. Njegovo polje djelovanja je skladištenje energije uz očuvanje životne sredine. Iznio je zanimljiv plan o obnovljivim izvorima energije i transformaciji korišćenja energije. Njegova ideja oslanja se na maksimalnom iskorišćavanju obnovljive energije. Primjera radi, sunce proizvodi 174 kvadriliona Vata energije koja je usmjerena na planetu Zemlju. 

Marek Kubik
Marek Kubik

Zatim je svoje iskustvo o bankarskim počecima i načinu na koji je usmjerila svoju edukaciju u finansijama ispričala  Ana Nives Radović. Umjetnica u duši, sa željom da uspije u biznisu, rano je ušla u uzbudljive preduzetničke vode. Ideju o decentralizovanom finansijkom sistemu i nultom stopom zasnovanom na blockchain tehnologiji pretvorila je u istraživački projekat „Deviding by Zero”. Danas je jedan od vodećih autora u regionu na teme o kriptovalutama i blockchain tehnologiji.

Možda i najkreativniji nastup imala je Elma Hot. Osnivač startapa beeand.me. Govorila je o važnosti pčela za planetu i njihovom izumiranju. S namjerom da omogući bolje praćenje pčela za košnice svog djeda i prikupljanje podataka o pčelama, pokrenula je ideju za svoj startap.

N
Nataša Đukanović o svojim planinarskim izazovima

U sesiji za lifestyle, koju je otvorila Nataša Đukanović svojom nevjerovatnom pričom o planinarenju i usponu na planinu Kilimandžaro. U planini je htjela da nađe izlazak iz svakodnevnice i posla, a našla je više od toga. Usponi na mnoge vrhove donijelu su joj lijepa sjećanja na teške planinarske izazove. Snežana Ivanović takođe je podijelila svoje iskustvo, samo o studiranju i principima koji su je vodili kroz izazove u stvaranju humanitarne akcije Njihov osmijeh vrijedi više, koja svake godine prikuplja sredstva i odjeću za djecu iz doma „Mladost” u Bijeloj. Zatim nas je Radoje Cerović proveo kroz konzervativni i liberalni pristup pojedinaca i zajednica. Način na koji se ponašaju ovakve zajednice u različitim društvenim i političkim situacijama.

Posljednju sesiju otvorio je Ruben Vergara Mershoon. Iako je kao mali htio da postane sportista i šampion, život je za njega imao druge planove. Vrlo rano je krenuo u preduzetničke vode, nije imao značajnijeg uspjeha. Nakon nekoliko godina putovanja kroz Evropu započeo je novi biznis. Danas je izvršni direktor i osnivač Wall Street International kompanije i član odbora nekoliko uspješnih preduzeća.

Rob Monster
Rob Monster

Nakon Rubenovog govora, ništa manje zanimljiv nastup imao je Rob Monster, koji se osvrnuo na temu o digitalnim gradovima za bolji život i jednostavnije povezivanje sa lokalnom zajedicom. Događaj je zatvorio Hajan Selmani, koji je podijelio sa nama svoje viđenje o principima na kojima počiva uspjeh.

O
Sjajna atmosfera na događaju

Čestitke cijelom timu TedXBudva na organizaciji. Vidimo se na narednom TEDx u Budvi

Galeriju fotografija pogledajte ovdje.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.