5 tema za razmišljanje koje sam pokupio sa TEDx Kotor

TEDxKotor

Prvi TEDx Kotor događaj biće zapamćen po zanimljivim govornicima, raznovrsnim temama i puno smijeha. Od samog početka vidjelo se da to neće biti jedan od onih događaja “hajde da sačekam pauzu pa da idem”. Zanimljiv i intrigantan početak obećavao da će teme govornika biti na takvom nivou. 

Martinga Orsag - TEDxKotor
Martina Orsag, foto: TEDxKotor

To je bio događaj koji će se sigurno prepričavati, a otvoreno je nekoliko meni zanimljivih i poučnih tema za razmišljanje.  

Trebamo samo dvije stvari da bi promijenili svijet. Piotr Prokopowicz, asistent na Univerzitetu u Krakovu i jedan od osnivača Freenovationa, sugeriše nam kako možemo promijeniti svijet. Za promjenu su potrebne dvije stvari. Da ispitamo šta je moguće i uradimo šta je neophodno. Međutim, nismo svi inovatori. I nisu sve nacije inovativne. I nisu sve organizacije inovativne. Radeći na raznim projektima i istraživanjima iz oblasti inovacija i preduzetništva, shvatio je da je kultura jedan od ključnih faktora koji pravi granicu između inovativnih i neinovativnih. 

Piotr Prokopowicz na TEDx Kotor
“Examine what’s possible, and do what’s necessary.” Piotr Prokopowicz

Država Ohajo (SAD), krajem 19. i početkom 20. vijeka bila je država sa najviše patenata po glavi stanovnika. Ovaj podatak ne iznenađuje budući da su tamo potekla mnoga svjetski poznata inovativna rješenja. Čak je i prvi avion konstruisan u Dejtonu (Ohajo, SAD) od braće Wright

Kultura inoviranja podstiče cjelokupno društvo i zajednicu da razmišlja i radi na inovativan način, što rezultira većem broju inovacija. Da bi se došlo do inovacija potrebno je da održavamo balans, budemo fokusirani i iskoristimo uticaj kulture

Čovjek vs Mašina? Znamo da je šah strateška i mentalna igra, a da su šahisti mahom najinteligentnije osobe. Priču o šahu i vještačkoj inteligenciji ispričao je Jovan Jovančević, šahista i softverski inžinjer. On je tokom svog djetinjstva uporedo sa razvojem šahovskih vještina učio o kompjuterskim šahovskim programima. Kako je tehnologija sve više napredovala tako su se razvijali napredniji programi. Onda je došla 1997. godina, kada je šahovski program Deep Blue prvi put u istoriji čovječanstva uspio da pobijedi Garry Kasparova, najvećeg igrača šaha u istoriji. Danas su to već programi sa nevjerovatnom naprednom vještačkom inteligencijom, koji s lakoćom mogu da pobijede najbolje šahiste na svijetu. 

Jovan Jovančević na TEDx Kotor
Is chess a solved game? No. Jovan Jovančević

I dok neki u vještačkoj inteligenciji vide prijetnju čovjeku, Jovan smatra da svi možemo učiti od načina na koji programi sa vještačkom inteligencijom rade.

Jovan je objasnio da iako su decenijama djelovale kao inteligentne mašine, šahovski programi to nisu bili. Ipak ih je stvorila ljudska inteligencija i oni su faktički samo daleko brže i bez greške procesuirali poteze koje bi inače i čovjek napravio.

Zato je novi program AlphaZero, baziran na vještačkoj inteligeciji revolucionaran i mijenja čitavu igru iz korijena. Kreatori su mu dali samo inpute u vidu pravila i osnovnih principa o šahu. Igrajući milione mečeva sam sa sobom AlphaZero je uspio da stvori svoju percepciju igranja šaha i dostigne nadljudski nivo u igranju. Ovaj program je pobijedio sve prethodne programe dominantno a danas šahisti uče od mašine. Jovan nas je ostavio sa mišlju kako će vještačka inteligencija da mijenja čitave industrije.

Težimo tolerantnijem svijetu bez mržnje. Priča gotovo da zvuči filmski. Rudolf Hoess je bio ratni zločinac i dugogodišnji upravnik Aušvica, najstrašnijeg koncentracionog logora za vrijeme drugog svjetskog rata. Njegov unuk, Rainer Hoess okrenuo se protiv porodice i nacističke ideologije koju je zastupala njegova porodica. Naučen lekcijama iz prošlosti, već u svojoj adolescenciji započeo je borbu protiv nacističke ideologije koja po njemu i dalje ohrabruje mržnju širom svijeta. 

Rainer Hoess, Footsteps
Rainer je unuk Rudolfa Hoessa, komadanta i upravnika Aušvica

Dok je bio dječak njegovi roditelji mu nisu govorili istinu o njegovom djedu. Međutim tada je sudbina umiješala prste. Zbog jednog nestašluka u školi dobio je ukor da mora da pomaže školskom baštovanu. Ispostavilo se da je baštovan bio zatvorenik u Aušvicu, zbog čega je Rainer trpio razne neprijatnosti tokom dvomjesečnog ukora. Shvativši o čemu se radi, detaljnije je istražio istoriju svoje porodice. Kada je shvatio ko mu je djed, otišao je od kuće i nikada se nije vratio. 

Rainer je takođe dio grupe Footsteps, koja se bavi borbom protiv svih oblika intolerancije i mržnje. On redovno posjećuje žrtve Aušvica širom svijeta. Simbolično je usvojen kao “unuk” Eve Mozes Kor, preživjele žrtve iz Aušvica. 

Usudi se! Svi u glavama nosimo neke ideje, projekte i zamisli. Većina od njih se nikada ne ostvare, jer se jednostavno ne usudimo da pokušamo da ih realizujemo. Prvi korak ka uspješnoj realizaciji ideje kreće u odlučnosti da se usudite da pokušate. Upravo o tome je pričao Vladimir Vulić, programski direktor Spark.me konferencije i konsultant za digitalnu transformaciju. 

Vladimir Vulic predavanje TEDx Kotor
You dared! Vladimir Vulić

Na fakultetu, krajem devedesetih godina, sa dva najbolja druga pokrenuo je prvi download web sajt na teritoriji Crne Gore i Srbije – DownloadZone. Zatim je pokušao da napravi web sajt za svoj omiljeni košarkaški klub Partizan. Pozvao je na kontakt broj kluba, nadajući se da će moći da popriča sa nekim ko je zadužen za vođenje web sajta. Uspio je da dođe do menadžera odjeljenja za medije, koji je bio oduševljen idejom i entuzijazmom mladih preduzetnika. Ispostaviće se kasnije da su i ovaj posao dobili, jer su se usudili da pokušaju. 

Otvorenost ka drugima može da vam promijeni život. Uklopiti se u okruženje ponekad nije lako. To je osjetio na svojoj koži Fabian Dittrich, preduzetnik, avanturista i digitalni nomad. Kao dijete nije se družio sa ostalom djecom u školi, čak je često izbjegavao brata i sestru. Socijalizacija nije bila njegova najbolja osobina, a nije znao zbog čega. Nakon završene srednje škole odselio se u drugi grad na fakultet.

Fabian je upravljao kompanijom iz Land Rovera dok je živio nomadski život kroz Južnu Ameriku
Fabian je upravljao kompanijom iz Land Rovera dok je živio nomadski život kroz Južnu Ameriku

Dok je studirao otkrio je novi hobi – upoznavanje stranaca, sa kojima je dijelio hranu i prenoćište. Dok je preživljavao od part-time posla čuo je zanimljivu priču jednog uličnog muzičara o prodaji kola u Gambiji. Odmah se prepoznao u tome i došao na ideju da ide na put u Afriku. To je put koji mu je promijeni život. Na putu od Njemačke do Konga živio je svoj životni san. Uživao je u prirodi, doživljajima i ljudima koje je upoznavao tokom putovanja. Potpuno drugačije od onog povučenog dječaka iz djetinstva. Dok je boravio u Kongu dobio je malariju. Njegova avantura je usporila i postalo je izvjesno da će morati da se vrati u Njemačku. Kako mu je već postajalo dosadno, jer je morao da miruje zbog bolesti, sve više je istraživao na internetu. Jednog dana upisao je u Google pretrazi “coolest job in the internet” i prijavio se na prvu otvorenu poziciju. Sjutra dan je pozvan na intervju, dobio posao, a zatim se preselio u London. U kompaniju Zendesk. Ima je cool posao i lijepo živio, ali nešto mu nije dalo mira. Nedostao mu je avanturistički duh koji je imao tokom svog putovanja u Africi. Odlučio je da da otkaz i pokrene svoju firmu, koju je kasnije vodio iz Land Rovera sa još dva prijatelja na proputovanju kroz Južnu Ameriku. 

Sve fotografije sa TEDxKotor možete pogledati ovdje.

Fotografije su djelo: Doa photography i K4k media.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.