Martin Lindstrom dolazi na ARK Branding Symposium

Martin Lindstrom ARK Branding Symposium

Sprema se oluja. Veliki potop. Samo 500 odabranih biće spašeno. Da li ste spremni da uskočite u arku?

Ne, nije u pitanju kišna oluja. Ovo nije potop od kojeg ćeš se udaviti. Ovo je oluja znanja, zbog koje ćeš promijeniti način na koji posmatraš marketing, poslovanje i potrošače. Kormilar ovogodišnjeg ARK Symposiuma i vodeći svjetski brend stručnjak, Martin Lindstrom, 12. maja dolazi u Beograd!

Ko je Martin Lindstrom?

Martin je vodeći brend stručnjak i konsultant najvećih svjetskih brendova, kao što su: LEGO, Microsoft, Red Bull, Uniliver, Toshiba, Disney i drugi. Lista kompanija i brendova sa kojima sarađuje je vrlo dugačka. Autor je 7 knjiga iz oblasti brenda i ponašanja potrošača, a 4 puta je nagrađivan kao autor svjetskih bestselera. Nalazi se na 36 mjestu Thinkers50, liste najuticajnih osoba iz menadžmenta i 6 mjestu Global Gurus Top 30, liste najuticajnijih brend stručnjaka.

Martin Lindstrom11 especiales.elpais.com 2 e1521225936763

Martinovi prvi koraci u svijetu marketinga počeli su sa jedanaest godina, kada je u svom dvorištu napravio čudesni vrt od lego kockica. Vrt je bio vrlo posjećen. Zvao se „Legoland”. Budući da ga je oglasio u lokalnim novinama, ubrzo su čelnici kompanije LEGO saznali za vrt i zabranili mu upotrebu naziva „Legoland”. Samo nekoliko mjeseci kasnije, postao je zvanični konsultant kompanije LEGO i osnovao svoju agenciju za marketing. Imao je tek 12. godina.

Njegov rad sam počeo da pratim još kao student marketinga, a fascinacija njegovim radom dolazila je iz činjenice da se njegove knjige baziraju na temeljnim istraživanjima i zaključcima iz praktičnih slučajeva. Takoreći, pogađaju samu srž teme. On sam otkriva i istražuje. Uvijek donosi vrijedne savjete kroz svoje tekstove, jer i on uči na svojim istraživačkim putovanjima. Koncept koji spaja iskustva, eksperimentisanja i istraživanja, daje jedinstvenu formulu kojom se vode mnogi svjetski brendovi danas.

Nema sumnje da je njegov doprinos brendingu i neuromarketingu ogroman.

Svojom knjigom „Brand Sense”, postavio je nova načela brendiranja kroz 5 ljudskih čula (dodir, ukus, miris, vid and zvuk). Iako su neki svjetski brendovi koristili određene koncepte za brendiranje preko ljudskih čula, kroz istraživanje on je otišao korak dalje predlažući brendiranje kroz cijeli čulni sistem (Sensory branding). Kroz takav pristup brendiranju potrošači bi svoje doživljaje emotivno percipirali sa brendovima, a emocije se izazivaju preko čula. Suština je napraviti razliku u odnosu na druge brendove kroz emotivno povezivanje sa potrošačima. Singapore Airlines je razvio svoj jedinstveni miris, koji se može osjećati u avionima tokom leta, kako bi podstakao emotivno vezivanje putnika sa brendom.

Martin Lindstrom Small Data
Martinova nova knjiga „Small Data”

Lindstrom proučava potrošače sa različitih gledišta. Vjerujem da nema osobe iz svijeta marketinga, koja nije pročitala knjigu „Kupologija”. Mogu slobodno reći da se kroz knjigu „neuromarketing” objašnjava na najjednostavniji način. Kroz trogodišnje istraživanje, koje je koštalo oko 7 miliona dolara, daje dodatni nivo interdisciplinarnosti marketinga. Kako u naučnom smislu, tako i u praksi. Povezivanjem tehnologije, medicine i marketinga, objašnjava kako i zašto se odlučujemo za kupovinu. Iako nam se na prvi mah čini da su naše odluke o kupovini razumne, one su krajnje nerazumni potezi. Naučnici su dokazali da je za odluku o kupovini dovoljno samo 2,5 sekundi!

Zašto Martin smatra da je„Small Data” relevantniji od „Big Data”?

Analizom velikih baza podataka o potrošačima kompanije mogu jednostavnije i brže donositi odluke. Takođe, predviđati potrošačke trendove. Kakogod, velike baze podataka ne mogu da daju odgovor na sva pitanja. Koliko god se trudili da dobijemo odgovor analizom podataka, ne mora da znači da ćemo donijeti pravu odluku. Potrošači su bića koja emotivno doživljavaju mnoge situacije i događaje, uslijed čega djeluju nepredvidljivo. Na kraju krajeva, i sami smo potrošači. Što znači da velike baze podataka ne otkrivaju prave uzroke problema. Uzrok problema leži u „small data” – „naizgled beznačajnim signalima koje ostavljamo iza sebe”.

Kada je jedna od najvećih finansijskih institucija iz Sjedinjenih Država pokušavala da otkrije zašto imaju visoku stopu „churn-a” tj. otkazivanje usluga banke, oslonili su se na baze podataka klijenata. Dok su analize podataka govorili o stopi „churn-a”, uzrok nije bio jasan. Misleći da uzrok leži u nezadovoljstvu klijenata, kompanija se spremala da pošalje pisma izvinjenja korisnicima kako bi zaustavili dalje otkazivanje usluga. Na veliku sreću i iznenađenje, jedan od menadžera odlučio je da zaviri dublje u suštinu problema i otkrio da klijenti ne otkazuju usluge zbog nezadovoljstva već zbog učestalih razvoda. Što savršeno objašnjava zbog čega su se krediti prenosili u druge banke.

Zašto da dođete na ARK?

Ovo je jedinstvena prilika da se upoznaju i nauče metodologije koje Lindstrom koristi više od dvije decenije pomažući svjetskim brendovima da ostanu na samom vrhu u globalnoj trci. Kroz cjelodnevno interaktivno predavanje imaćete priliku da razgovarate sa Martinom i dobijete odgovore na konkretna pitanja.

Prilika koja se ne smije propustiti. Martin rijetko drži cjelodnevna predavanja za veći auditorijum, jer su namijenjena za in-house obuke u kompanijama. Predavanje je podijeljeno u 4 cjeline. Agendu i kotizacije možete pronaći na zvaničnom sajtu. Organizator događaja je Branding Experts Association (BEA).

Martin Lindstrom ARK Branding Symposium
Broj kotizacija je ograničen. Požuri da rezervišeš svoju po pristupačnoj cijeni.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.