Jugaad inovacije: Napravi što ti je potrebno sa onim što imaš

MittiCool Refrigerator 2 2

Inovacija je ponekad eureka trenutak, a nekada detaljno planiran i organizovan proces.  Uglavnom, manje kompanije i organizacije se oslanjaju na feedback od kupaca, kreativnost i inicijative pojedinaca u kompaniji. Dok kod velikih kompanija, situacija je sasvim drugačija. Inovacije najčešće dolaze iz jasno strukturiranih procesa, koje karakterišu: veliki budžeti, standardizovani poslovni procesi i kontrolisani pristup informacija i znanju. Iz ovih razloga, pristup inovacijama kod velikih kompanija je vrlo skup, zahtijeva velike resurse, nefleksibilan, izolovan i mogu ga priuštiti samo „najveći”.  U praksi se pokazalo da često i velika uložena sredstva u inovacije ne donose pozitivan krajnji rezultat.

Jugaad inovacije

Kako onda inoviraju male kompanije i preduzetnici u zemljama sa ograničenim resursima, ako i velike organizacije imaju problem sa inovacijama?

Primjeri Jugaad Inovacija

Sad već davne 2001. godine indijsko selo Nichimandal potresao je zemljotres, koji je devastirao arhitekturu, onemogućio pristup električnoj energiji i značajno otežao život mještanima sela. Toga dana, u novinama se pojavila fotografija čovjeka sa polomljenim frižiderom. Fotografiju je primijetio Mansukh Prajapati,  lokalni jugaad preduzetnik, i došao na ideju da napravi frižider od gline koji bi radio bez napajanja električne energije. Inače, oko 240 miliona indijaca nema pristup električnoj energiji, što je dodatno motivisalo Prajapatija da stvori proizvod dostupan većem tržištu i riješi višedecenijski problem čuvanja hrane u područjima bez električne energije.

Prajapati osnivač Mitticoola, jedan od Jugaad inovatora i začetnika jugaad inovacija
Prajapati, osnivač Mitticool-a

Nakon nekoliko mjeseci eksperimentisanja napravio je frižider od gline, koji koristi vodu kao sredstvo za rashlađivanje. Proizvod je ubrzo ugledao svjetlost dana pod nazivom Mitticool (mitti znači „zemlja” na Hindu jeziku). Cijena frižidera bila je nevjerovatnih 50 dolara.

Primjer jugaad invacija
Mitticool frižider

Inovacije kao što su Prajapatijeva pristutne su u gotovo svim „siromašnijim” djelovima svijeta: Indija, Brazil, Kina, Meksiko, Afrika i sl. Ovaj pravac iliti način kreiranja štedljivih inovacija (frugal innovation) naziva se Jugaad inovacija. Jugaad je hindu riječ, koja u prevodu znači „improvizovano rješenje poteklo iz genijalnosti i vještine”. To je jedinstveni način razmišljanja i djelovanja u prevazilaženju izazova, kreiranju šansi, improvizaciji u nepovoljnim uslovima i ograničenim resursima.

Principi Jugaad inovacija

To je filozofija koja počiva na mantri „napravi što ti je potrebno sa onim što imaš”. Genijalna improvizacija koja nastaje uslijed nedostatka resursa. Jugaad počiva na šest vodećih principa:

  1. Traži priliku u različitostima – Jugaad inovatori i preduzetnici pretvaraju nepovoljne uslove u šanse za stvaranje nove vrijednosti za zajednicu i sebe.
  2. Uradi više sa manje – S obzirom na okruženje i uslove u kojima nastaju, jugaad inovacije su zasnovane na manjku resursa i stvaranju veće vrijednosti.
  3. Razmišljaj i djeluj fleksibilno – U jugaadu nema procedura i strukturiranog pristupa. Fleksibilno razmišljanje donosi brža rješenja i više otvorenih opcija, preispitujući uvijek status quo.
  4. Keep It Simple – Kreiranje jednostavnosti je ključni princip u jugaadu. Jugaad preduzetnici i inovatori ne teže sofisticiranim rješenjima, već su okrenuti jednostavnim rješenjima koja zadovoljavaju potrebu zajednice i kupaca.
  5. Računaj na minimalno i uključi željenu marginu – Jugaad preduzetnici traže prilike u tržištima u nastajanju. Kreiraju potpuno nova tržišta zadovoljavajući potrebe kupaca na drugačiji način.
  6. Slijedi svoje srce  Slijedeći svoju intuiciju, empatiju i strast, jugaad preduzetnici kreiraju potpuno nove proizvode i tržišta. Ne oslanjaju se na istraživanja tržišta i skupe R&D projekte.

Bazirajući se na šest vodećih principa, jugaad preduzetnici inoviraju brže, jeftinije, bolje i imaju vrlo visok stepen prilagodljivosti promjenama.

Neki od poznatih jugaad preduzetnika iz „zapadne ekonomije” su Bendžamin Franklin i Stiv Džobs (u ranim danima).

Ako nekoga zainteresuje ova tema, preporučio bih da pročita sjajnu knjigu Jugaad Innovation.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

2 thoughts on “Jugaad inovacije: Napravi što ti je potrebno sa onim što imaš

  1. Za nekog ko tek pocinje da istrazuje i da uci o procesu SEO-a, mnogo sam naucila iz vaseg bloga 🙂

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.