PICK matrica – kategorizacija ideja

Hiljadu ideja, a nijedna realizovana. Ukoliko ste nekada došli u ovu situaciju vjerovatno niste imali prioritete, plan i fokus. Od ideje do realizacije dugačak je put. Kada imate više ideja i rješenja, onda se morate odlučiti za jednu ili više njih, jer u praksi ne možete da postignete sve odjednom. Najčešći razlog je nedostatak resursa.

Kako se odlučiti koju ideju da realizujete na poslu? Koje rješenje implementirati? Šta će mi i koja opcija donijeti? Koliko mi je potrebno resursa? Ova pitanja postavljamo svakodnevno sebi na poslu i životu. Da bih prevazišao ove situacija počeo sam da koristim jednostavnu PICK matricu!

Šta je PICK matrica?

PICK matrica je dio Lean Six Sigma metodologije. Razvila je kompanija Lockheed Martin, koja se bavi proizvodnjom aviona, odbranom i zaštitom kao i naprednim tehnologijama. PICK predstavlja jednostavnu matricu za organizovanje i kategorizaciju ideja, koje mogu biti realizovane lakše ili teže uz veću ili manju vrijednost po kompaniju ili organizaciju. PICK je akronim od Possible, Implement, Challenge i Kill. Na ovaj način se raspoređuju ideje u matrici koja ima 4 kvadranta.

PICK Matrica
PICK Matrica

Kvadranti predstavljaju:

  • Possible – Ideje koje je lako realizovati, ali donose manju vrijednost na kraju. Obično spadaju ideje za koje ne treba izdvojiti mnogo vremena i resursa.
  • Implement – Ideje koje je lako realizovati, a imaju veliku vrijednost za kompaniju ili tim.
  • Challenge – Ideje koje je teško realizovati, ali donose značajne benefite i poboljšanja.
  • Kill – Ideje koje je teško realizovati, a korist od realizacije bila bi minimalna.

U mnogim kompanijama PICK matrica se koristi u toku brainstorminga, kako bi se napravili prioriteti od svih ideja koje se nađu na stolu u toku sastanka.


Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.