Šta je retargeting?

Svakodnevno surfujemo Internetom i izloženi smo ogromnoj količini online oglasa ili banera. Možda ste primijetili da vas ponekad neki baneri prosto prate gdje god da krenete, na koji god sajt da pođete oni su tu. Da li ste se ikada zapitali zašto?

U pitanju je retargeting (remarketing). Retargeting je online advertising tehnika kojom plasirate oglase, banere i mailove na osnovu posjete ili određene akcije (kupovina, preuzimanje sadržaja itd) koju potrošač obavi na vašem sajtu. Retargeting se bazira na principu da se prilikom posjete sajta korisniku automatski ostavi cookie u browseru koji koristi, kako bi mu se prikazivali vaši retargeting oglasi i baneri.

Retargeting
Retargeting – ivanradonjic.me

Nakon odlaska korisnika na druge sajtove prikazuju mu se baneri ili oglasi koji ih pozivaju da se ponovo vrate na sajt. U principu mogu se plasirati oglasi za proizvode koje je korisnik pretraživao na sajtu, predložiti mu slične proizvode koje je tražio i slično. Hajde da vidimo kako to funkcioniše na jednom primjeru.

Uzmimo za primjer sajt “XY” na kojem se prodaje ženska i muška odjeća. Potencijalni kupac je žena, kojoj je potrebna haljina za novogodišnju proslavu. Nakon što je posjetila sajt odlazi na dio na kojem se nalaze svečane haljine. Pogledala je par haljina, ali je odlučila da pogleda šta nudi konkurencija. Nakon što je nastavila da surfuje webom, na drugim sajtovima kao što su online magazini, blogovi, news sajtovi, njoj se prikazuju baneri “XY” sajta u kojima je pozivaju da kupi svečane haljine koje je prethodno gledala na tom istom sajtu.

Nadam se da sam na ovom jednostavnom primjeru približio kako izgleda koncept online retargetinga (remarketinga).

Retargeting strategija

Ono što je važno prilikom kreiranja retargeting stragetije jeste da se moramo bazirati na prethodnom iskustvu korisnika. Potrebno im je plasirati reklame proizvoda i usluga za koje su već iskazali određeno interesovanje prilikom posjete sajta. S druge strane ako krećete sa retargetingom obavezno uključite Call to Action (CTA). Pozovite korisnike na akciju tipa:

 • preuzmite besplatan katalog,
 • ostvarite popust od 30%,
 • kupite dva proizvoda i dobićete treći gratis,
 • prijavite se za newsletter,
 • naruči danas

Treba se voditi time da se ponudi nešto korisnicima što će ih natjerati da kliknu na oglas i da se vrate na sajt kako bi obavili određenu akciju (npr. kupovina). Samo kreiranje i kvalitet oglasa ili banera zavisi od vašeg cilja i kreativnosti.

Kako bidovati

Kad je u pitanju retargeting (remarketing) smatram da je opravdano ići sa višim bidom tj. ponuditi višu cijenu za oglas. Ovo dolazi iz logičnog razmišljanja da oglase plasirate korisnicima koji su već iskazali interesovanje za vaše proizvode i usluge. Veće su šanse da prodate nešto korisniku koji je već zainteresovan za vaš proizvod nego da targetirate potpuno nove korisnike. Svakako cilj je da platite što manje za oglas koji plasirate, a da vam on donese veći povraćaj uloženih sredstava tj. ROI.

Hvala vam što ste pročitali tekst do kraja. Volio bih da čujem i vaše mišljenje na ovu temu. Budite slobodni da ostavite komentar ispod.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

4 thoughts on “Šta je retargeting?

 1. Postovani,

  Vec dugo vremena razmisljam kako da moje proizvode reklamiram na googlu, ali u medjuvremenu sam slusala o remarketingu i retargetingu sto mi je zvucilo bolje
  ali se u tim videima ne otkriva kako napraviti racun na http://www.sitescout.com/.

  Dali mozda vi znate kako napraviti racun na ovom site-u?

  Hvala

  1. Zdravo, Emilija!
   Nijesam imao prilike da koristim navedeni sajt i platformu. Sve PPC platforme funkcionišu na sličan način. Svakako bih vam predložio da koristite Google AdWords jer je provjeren servis.

 2. remarketing je dobra mogucnost za oglasivaca, ali lose za konsumera usluga. Otvara se pitanje bezbednosti i prvenje kakve sadrzaje otvara kupac na svom kompu, tako da ovo je na ivici legalnosti. Naravno nema zakona protiv remarketinga, oglasivaci ga masovno koriste, vise ne mogu da otovrim Youtube kanal a da me ne bombarduje neka reklama. Zbog reklama ne gledam TV, ali prate me i na Internetu. Sa druge strane moram da imam razumevanja, posto nista na svetu nije besplatno, i taj koji postavlja sadrzeine na netu mora da zaradi nekako.

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.