Disruptivne inovacije – Airbnb i Uber

Svakoga dana određeni broj kompanija prestaje sa radom. Najčešće su to mlade kompanije – koje nijesu uspjele da se izbore za dio tržišnog kolača. S druge strane, svakodnevno se pokreću nove kompanije, sa željom da budu uspješne u poslovanju. U tom ciklusu kompanija koje se pokreću i gase, samo određeni broj uspije da ostvari tržišni rast, koji im garantuje opstanak. Pod uticajem konstantnog napredovanja tehnologije, prosječan životni vijek kompanija se značajno smanjuje. Da bi kompanija bila konkurentna na tržištu potrebno je da poboljšava svoju tehnologiju rada i usvaja promjene. Kao što Čarls Darvin kaže, „Ne opstaju ni najsnažnije, ni najinteligentnije vrste, već one koje se najbrže prilagođavaju promjenama”.

Preuzeto sa www.technologyreview.com
Preuzeto sa www.technologyreview.com

U savremenim tržišnim uslovima da bi kompanija održala svoju konkurentsku prednost ona mora da bude inovativna. Kreiranjem inovacija kompanije se prilagođavaju promjenama ili potpuno mijenjaju način poslovanja. Inovacija se može smatrati mjerom uspješnosti savremenih kompanija! Inovativne kompanije mijenjaju način na koji živimo. Clayton Christensen, profesor sa Poslovne škole na Harvardu, prvi put je upotrijebio termin disruptivne tehnologije i inovacije 1995. godine, a kasnije je objavio knjigu The Innovator’s Dilemma, koja detaljno obrazlaže termin disruptivnih inovacija. Disruptivne inovacije imaju oblik revolucionarnih promjena u proizvodima i uslugama, načinu na koji potrošači konzumiraju proizvode, i u cijelim industrijama, skraćeno rečeno – mijenjaju svakodnevne navike potrošača.

Da ne zalazimo mnogo u istoriju najvećih kompanija, kao što su Apple, Google, Nokia i slične, koje su izmijenile mnoge industrije, osvrnimo se na mlade i inovativne kompanije.

Airbnb

Ako ste nekada pomislili na putovanje, sigurno ste razmišljali gdje i kako ćete pronaći smještaj. Nekada ste morali da kontaktirate agenciju koja će to da uradi za vas ili eventualno da pretražujete internet starnice da bi pronašli odgovarajući hotel, hostel i privatni smještaj. Ne izgleda baš jednostavno, zar ne? S druge strane, vlasnici privatnog smještaja i stanova mogli su da rentiraju svoje stanove i kuće preko prijatelja ili određenih sajtova. Danas je to promijenjeno – zahvaljujući Airbnb-u (air, bed and breakfast), koji nudi jedinstveno mjesto za rentiranje soba, stanova i kuća. Airbnb je stvorio potpuno novi biznis model u turističkoj industriji. Koncept Airbnb-a je jednostavan – podijeli smještaj sa drugima i zaradi.

Airbnb je primjer kako ideja nastala za 24 časa može da promijeni jednu cijelu industriju i način na koji ljudi putuju. Airbnb su kreirala dvojica industrijskih dizajnera u trenutku kada im je ponestalo novca da plate rentu za stan. Došli su na ideju da dio tog istog stana ponude preko sajta koji su napravili za samo 24 časa i tako dođu do dodatne zarade. Danas je Airbnb dostupan u više od 190 zemalja svijeta.

Uber

Aplikacija za mobilni telefon koja je izmijenila način poslovanja u taxi industriji. Dostupna u više od 200 gradova širom svijeta! Za mnoge korisnike je jednostavan način da dođu do taxi prevoza, a za taksiste način da prošire svoje tržište. Aplikacija omogućava jednostavno naručivanje i plaćanje taxi vozila. Do sada je bilo moguće naručiti taxi vozilo putem specijalnih brojeva taxi službi ili SMS-om. Ali šta ako ste otputovali u drugu državu? Ne znate broj lokalnih taxi službi. Jedina mogućnost je da surfujete internetom i pronađete broj taxi službe. Dok sa Uber servisom, ukoliko je dostupan u gradu gdje se trenutno nalazite, imate na raspolaganju veliki broja taxi vozila koje možete naručiti u par klikova.

Uber, u suštini i ne predstavlja pravu taxi kompaniju. Uber nije vlasnik nijednog taxi vozila, niti je ijedan taksista zaposlen u Uberu. Uber omogućava da svako prijavi svoje taxi vozilo (ukoliko zadovoljava tehničke mogućnosti) i uključi se u mrežu dostupnih vozila, dok korisnicima omugućava ugodnije iskustvo naručivanja i plaćanja taxi usluga – za šta uzima određenu proviziju.

Šta je zajednično za Airbnb i Uber:

  • Promijenili su okruženje u kojem posluju
  • Promijenili su navike potrošača i korisnika
  • Omogućili su nezaposlenima da zarađuju
  • Potpuno novo korisničko iskustvo
  • Tehnološki orijentisani
  • Uber ne posjeduje vozila i taksiste, Airbnb ne posjeduje stanove i kuće
  • Matchmakeri
  • Niski troškovi poslovanja

Mnoge kompanije su kroz disruptivne inovacije promijenile svijet koji poznajemo. Ukoliko imate neke koje bi izdvojili, molim vas da ih navedete u komentarima.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

One thought on “Disruptivne inovacije – Airbnb i Uber

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.