Šta je Facebook Relevance Score?

Konstantnim unapređenjem platforme za oglašavanje, Facebook pokušava da poboljša sistem oglašavanja i način na koji vrednuje oglase koji se prikazuju korisnicima. Nedavno su iz Facebooka objavili na svom blogu da uvode novi kriterijum za vrednovanje Facebook oglasa Relevance Score. Ukoliko pažljivo pratite oglase koje ste kreirali sigurno ste uočili da ste dobili novu metriku, na osnovu koje možete analizirati oglase.

Kako Facebook Relevance Score funkcioniše?

Facebook Relevance Score se prikazuje u Ads Manageru, u reportingu i pored samih oglasa. Izražen je u rasponu od 1 (što predstavlja najmanje značajne oglase za ciljanu grupu) do 10 (predstavlja visok nivo relevantnosti oglasa za ciljanu grupu). Da bi se Facebook Relevance Score prikazao potrebno je da oglas koji ste kreirali ostvaruje više od 500 impresija dnevno – prikazuje se u stvarnom vremenu.

Facebook Relevance Score (ocjena relevantnosti oglasa) se izračunava na osnovu pozitivnih i negativnih povratnih informacija koje očekujemo da oglas dobije od svoje ciljne publike.

Facebook je predstavio Relevance Score kao jedan od faktora koji utiču na cijenu oglasa. Viši skor znači da je oglas značajan za korisnika i donosi nižu cijenu po kliku. Zasnovan je na pozitivnim i negativnim rezultatima oglasa, koji su izraženi u zavisnosti od ostvarenja cilja (objective) oglasa i interakcije korisnika sa oglasom (liking, commenting, sharing).

Primjer Facebook Relevance Score za oglase
Facebook Relevance Score

Pozitivni rezultati oglasa izraženi su na osnovu komentara, lajkovanja, dijeljenja određenog oglasa i akcija na samom oglasu – koje su povezane sa tipom kampanje (website clicks, web conversions, page like itd).

Negativni rezultati oglasa predstavljaju podatak koji označava koliko korisnici imaju negativnih interakcija sa oglasom. Negativna interakcija može biti kada korisnik sakrije oglas da mu se ne prikazuje više ili kada označi da mu se ne prikazuju više oglasi od određenog oglašivača.

Što više pozitivnih interakcija očekujemo od oglasa, to će biti veća ocjena relevantnosti oglasa.

Da bi oglas ostvario visok Facebook Relevance Score potrebno je da:

  • Kvalitetno i pažljivo segmentirate korisnike
  • Kreirate jednostavne poruke sa slikom ili videom
  • Redovno optimizujte oglase – ako primijetite slabije rezultate kod oglasa zamijenite ga drugim
  • Uvijek testirajte više oglasa
  • Koristite jasan poziv na akciju (Call-to-Action)

Iako je Facebook uveo Relevance Score kao dodatni faktor za bodovanje oglasa, bid i dalje ima najveći uticaj na prikazivanje oglasa. Ukoliko oglašivač A ima bolji skor i biduje manje od oglašivača B za određenu ciljnu grupu, a oglašivač B ima slabiji skor i biduje više, najvjerovatnije će se više prikazivati oglas oglašivača B.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.