Hiking – duga i zabavna pješačenja

Zabojsko jezero cover

Volim prirodu. Iako živim u gradu, mogu vam reći da mi je opuštanje u prirodi često prvi izbor. Prije par godina sa prijateljima prvi put sam otišao na hiking turu. To su vam one duge pješačke ture koje mnogi misle da ne mogu da završe, a na kraju ispadnu baš relaksirajuće. Tada sam shvatio da pješačenjem mogu da kombinujem više stvari koje volim. Tako, dok pješačim preko raznih planina odmaram se, opuštam, sjedinjujem s prirodom. S druge strane na pješačenje posmatram kao zamjenu za trening. Pješačenje od 10, 15 ili 20 kilometara zna da bude prava stvar ako želite da zamijenite redovni trening nečim drugačijim. Pored aktivnog odmora tu je i druženje sa drugim hikerima, jer nikad ne idem sam. Ah, da, kad sve saberem svaka tura bude dobra zabava!

Zabojsko jezero, NP Durmitor
Zabojsko jezero, NP Durmitor

Kako hiking utiče na zdravlje?

Pored svih čari koje pješačenje preko planina, šuma i livada pruža ono zna da bude veoma naporno ponekad. Osoba od 80-90 kg za jedan sat pješačenja može da potroši više od 400 kalorija. Kada dodamo i opremu koju nosimo onda možete računati da ćete se znatno istrošiti. Reklo bi se dobar način da ostanete fit, ali treba voditi računa kuda se krećemo jer u prirodi stazu sami biramo i pravimo. Budite uvijek oprezni da se ne povrijedite!

Hiking, kao i svaka aktivnost, utiče višestruko na zdravlje. Smanjen krvni pritisak, zategnuti mišići, smanjena mogućnost od pojave depresije, samo su neki od benefita koje možete očekivati ako počnete da pješačite.

Lovćen - Boka
Lovćen

Kako se opremiti?

Pošto se odlučite za hiking turu, opremite se! Do sada nisam vidio iskusnog planinara ili hikera da je pošao bez pune opreme pa čak i na jednostavnu pješačku turu. Možda nemate svu opremu, ali nekim osnovnim stvarima morate se opremiti. Bio sunčan ili kišovit dan, u planini zna vrijeme da bude promjenljivo bez obzira na godišnje doba pa je zgodno da ponesete neku vrsti zaštite od kiše. Obzirom da mnogi rekreativci idu na pješačke ture s proljeća i ljeti uvijek imajte na umu da je sunce tada dosta „jako”, pa obavezno ponesite naočare za sunce, kapu ili šešir, zaštitnu kremu od sunca i par rezervnih majica. Možda i volite prirodu, ali za ležanje na travi ponesite neku vrstu prostirke. Cjelodnevno pješačenje zahtijeva odmor, a mnogo je prijatnije odmarati na prostirci nego na zemlji.

Lisinj, Bar
Pješačenje na Lisinju iznad Bara

Duga i jednodnevna pješačenja zahtijevaju da ponesete barem dva obroka hrane. Nešto što vas može okrijepiti poslije 2-3 sata pješačenja. Takođe, ponesite vodu! Vodom se uvijek dobro opremite, osim ako znate da na mjestu đe idete postoje izvori sa pitkom vodom. Voda uvijek svima prifali. Najbolje je da sami procijenite koliko vam je potrebno hrane i vode za jedan dan, jer nemaju svi iste potrebe. Da sve ovo fino spakujete biće vam potreban kvalitetan ranac, u kojem će biti još prostora da se spakuje lampa, pribor za prvu pomoć i slično.

Na kraju bez dobre obuće ne krećite. Nikad ne znate šta vas može dočekati na putu. Blato. Snijeg. Drača. Obzirom da ćete pješačiti više sati, možda i više dana, bitno je da vam obuća bude udobna. U neke zahtjevnije poduhvate ne upuštajte se bez gojzerica, a za jednostavnije mogu bolje patike da posluže.

Ovaj tekst je dio akcije “Coca-Cola Bloggers Network Adria”.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu. U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

One thought on “Hiking – duga i zabavna pješačenja

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.