Đe nam je prehrambena industrija?

Prolazim pored rafova prehrambenih proizvoda u jednom supermarketu, međutim nikako da nađem neke domaće proizvode. Dok trgujem u supermarketima često sam već doveden pred svršen čin da moram da kupim uvozni proizvod! Nije da imam nešto protiv proizvoda iz drugih država, ali preferiram domaće proizvode pod uslovom da su kvalitetni. Vjerujem da ovo mišljenje imaju još mnogi.

Uvozni proizvodi

Šta je onda problem sa nama i našom privredom, pa se manji broj preduzetnika odlučuje da proizvodi prehrambene proizvode? Često razgovaram sa ljudima koji imaju razne biznis ideje, ali nikako da čujem da neko kaže da želi da se bavi proizvodnjom! Uglavnom svi žele da se bave nekim uslužnim djelatnostima. Iako smo svjesni da raspolažemo znatnim resursima za proizvodnju prehrambenih proizvoda stanje je veoma loše. Postoje određeni subvencioni programi za poljoprivrednike i proizvođače hrane, ali kao da nijesmo svjesni tih benefita.

Naime, proizvodnja hrane je veoma kompleksan posao. Neki bi rekli da je plasman proizvoda na tržište još kompleksniji, ali mislim da uz pravu pripremu i priču proizvodi mogu da se pozicioniraju dosta dobro na tržištu. Možda naš mentalitet utiče na proizvodnju? Na sjeveru države ima toliko neiskorišćenih resursa iz kojih se mogu izvući značajni benefiti, ali opet smo svjedoci da svake godine određeni broj građana migrira u zemlje zapadne Evrope u potrazi za boljim uslovima života. Sve je više onih koji bi radije radili u hotelu na recepciji nego imali sopstvenu mini proizvodnju i mogućnost da razvijaju biznis.

Crna Gora sa svojim kapacitetima ne može da proizvodi više od država u regionu, ali može mnogo više nego što proizvodi sada. Stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za mala i srednja preduzeća, kad je u pitanju proizvodnja i prerada prehrambenih proizvoda, jedan je od preduslova za veći broj domaćih proizvoda na tržištu. Iako je strateška smjernica države turizam, ne smijemo zanemariti poljoprivredni potencijal (oko 8% učešća u DBP-u). Šansa za stvaranje poljoprivrednih klastera i udruživanja snaga proizvođača mogu uticati na veći razvoj prehrambene industrije. Koja je podrška turizmu u smislu jedinstvene ponude za turiste, ako sagledamo sve aspekte turističke ponude.

3 Comments

Domaci proizvodjac, kako to gordo zvuci umsvakoj zemlji, ali, dq postoji ALI. i to
veliko, Srbija, Crna Gora, a cujem da je ista situacija u Bosni i Makedoniji, je retka “zivotinja” , pre bi rekao istrebljena, odavno je ukinut lovostaj na ovu domacu zverku i svaka strana ” susa” citaj ino brend, u saradnji sa vlastima i lokalnim samoupravama besomucno istrebljuje ovu zivotinjku, domaceg proizvodjaca, naime, ino brendovi sto je i normalno, dolaze u nase zemlje stimulisanimsvojim drzavama, sa uredjenim zakonima i trzistima, sirocine imaju na dohvat ruke i to domace, kao i s e sto prati jednu proizvodnju, mi jadnici, kupujemo tu istu sirocinu po troskruko vecoj ceni ( jer se nase gladne drzave kalulisu na svemu i to tri puta), oni tj, strani brendovi pritom dobijaju pare od nasih drzava samo da dodju, a nama ta ksta drzava ne da daje vec uzima i ono sto njima daju i ono sto nikada nece da nam daju, Elem vec ovde moze da se vidi da smo svi domaci sje…i, na pocetku, e tu nastupa dalje i ono zasta ti stranci nisu nista krivi a to je mentalitet, naime svuda u “normalnom”svetu, postoji kultura kupovine domaceg proizvoda iz poznatih razloga, a u mojoj drzavi Srbiji! a verujem i u ostalim u okruzenju, postoji kultura ” pljuvanja na sve sto je domace” , 15 gofina se bavimo proizvodnjim u tantalovim mukama, i priznali smo poraz ove godine, monopol stranaca i nezainteresovanost drzave oterali su nas u penziju. Dok god nebude postojala svest politicara, i stav privrednika da se svoje cuva i pazi, nikada, ama nikada nece biti nista domaceg, i zivi bili pa videli, Domaci brend ce se proizvoditi u inostranstvu, sa ino sirovinama, ino ambalazom, ino pameti, samo ce se naziv proizvoda prilagodzavati jekavkom , ikavskom itd.
pozdrav od mene

Ja, od ovih domacih proizvoda {mislim samo na ovo sto je proizvedeno u CG },znam samo za Lazinski jogurt ,vidim i Crnagoracoop se nesto ponovo “muci” da povrati neke “stare “proizvode,tj .da unaprijedi njhov kvalitet….Jos kao dijete se sjecam kako je to ,u to vrijeme,bilo ukusno,lijepo upakovano ,dobro i simpaticno izreklammirano ,primamljivo …..Daj Boze da (ne samo oni) ,vec i ostali proizvodjaci ,koji se trude da se “probiju “u ovom haosu od vremena ,povrate ,ako ne sve,a ono makar jedan dio kvaliteta ,koji je oomad postojao….Srdacan pozdrav .

Hvala za komentar! Nadamo se da će se situacija promijeniti. Imamo potencijala, samo treba raditi.

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: