Biciklom na posao, super zvuči!

Kada razmišljam o vožnji biciklom ne mogu da ne pomislim na crveni „Poni” na kojem sam se vozio kao dijete. Tada sam imao nekih 5-6 godina, a biciklo sam vozio sa pomoćnim točkovima. Tada mi je izgledalo strašno što sam koristio „pomoćne”, jer je cijelo društvo znalo da vozi bez njih. Prava sramota u to vrijeme. 🙂 U djetinjstvu sam često vozio biciklo, ali u sred dosta sportskih aktivnosti kojih sam imao jednostavno sam prestao da upražnjavam ovu aktivnost. Od svih aktivnosti bicikliranju sam mogao da posvetim najmanje vremena pa sam odustao od njega.

Vožnja biciklom
Izvor: www.ecf.com

Od tada je prošlo dosta vremena, a biciklo vozim svega par puta godišnje. Iskreno nije da ne volim biciklizam, ali se uvijek odlučim za nešto drugo. Bavim se nekim drugim sportskim aktivnostima i fokusiran sam više na njih. Međutim, mogu reći sa sigurnošću da bih vrlo rado koristio biciklo za odlazak na posao kada bih bio udaljen od posla da ne mogu pješice da stignem za nekoliko minuta.

Kada sam prije pola godine bio u Njemačkoj, primijetio sam da je skoro svaki drugi prolaznik koristio biciklo kao prevozno sredstvo. Shvatio sam da je to u stvari način života. Navika. Svakodnevnica. Jednog dana volio bih to da vidim u Crnoj Gori i regionu. Biciklom na posao, super zvuči! U Podgorici se često organizuju „Critical Mass” okupljanja od strane Biciklo.me. Iako sam par puta htio da se pridružim masi to je ostalo samo na želji.

U svakom slučaju, iako ne vozim često biciklo, smatram da mnogo doprinosi zdravlju i fizičkom izgledu. U nastavku iznosim nekoliko razloga zašto je veoma korisno redovno voziti biciklo:

  • Svakodnevna vožnja biciklom reguliše vašu kilažu
  • Vožnja biciklom čini vas mlađim
  • Poboljšava rad mozga
  • Produžava životni vijek
  • Mišići postaju zategnutiji i fleksibilniji
  • Smanjuje nivo stresa i podnošenje stresnih situacija
  • Jača kosti i poboljšava koordinaciju
  • Umanjuje mogućnost pojave depresije
  • Umanjuje mogućnost od pojave kardiovaskularnih bolesti (srčani udar, visok krvni pritisak)

Navedeni razlozi su samo neki od mnogo razloga zašto da vozite vaše biciklo češće. Možda se i ja vratim redovnoj vožnji jednog dana.

Dodatak: 5 biciklističkih tura

Iako u Crnoj Gori nema mnogo zvanično označenih gradskih biciklističkih staza, imamo sjajne ture na kojima se ljubitelji bicikla često rekreiraju. Uz vožnju biciklom možete uživati i u pogledu na okolinu. Jedna od takvih tura je sigurno Podgorica-Virpazar, koja obuhvata prigradski dio Podgorice, vožnju pored Skadarskog jezera do Virpazara; zatim Budva-Kamenovo za one koji vole vožnju tik uz pjenu od mora; takođe je tu i vožnja kroz mirnu Boku (preporuka u jutranjim časovima); u jednu od ljepših tura staje i Danilovgrad-Glava Zete; a ne mogu izostaviti ni planinsku turu za ljubitelje mountain bike-a od Žabljaka preko Vražjeg jezera.

Ovaj tekst je dio akcije “Coca-Cola Bloggers Network Adria”.

P. S.

Ukoliko ste ovog vikenda u Beogradu možete se pridružiti Coca-Cola Biciklijadi! 🙂

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

3 thoughts on “Biciklom na posao, super zvuči!

  1. Odlično! Preselio sam se u Crnu Goru pre osam meseci. Bio sam u potrazi za više biciklističkih aktivnosti. Hvala puno! 🙂

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.