Statistika za Crnu Goru

Surfujući internetom naišao sam na neke zanimljive statističke podatke o korišćenju nekih stvari vezanih za internet u Crnoj Gori. Naime, sajt StatCounter nam daje podatke o upotrebi nekih stvari koje se usko vežu za internet i informacionu tehnologiju po pojedinim zemljama. Ono što je mene uvijek zanimalo, jesu podaci kao što je najkorišćeniji browser, pretraživač, koja mobilna verzija operativnog sistema je najzastupljnija kod nas i drugi. Poznato je da skoro polovina stanovništva u Crnoj Gori koristi internet. Taj podatak ne treba uzeti fiksno jer se svakog sekunda pojavi neki novi korisnik. Predstavljeni podaci govore o periodu od aprila 2011. do aprila 2012. godine.

Kad je riječ o upotrebi browsera za računare, najkorišćeniji su Chrome sa 42,35%, Firefox 33,74%, Internet Explorer 16,7%, ostali imaju zanemarljiv učinak ili uopšte nisu korišćeni.

 

Kod mobilne verzije browsera je malo drugačija situacija. Prednjači Opera sa 45,47%, na drugom mjestu je Nokia sa 18,81%, zatim slijede iPhone i Android verzije sa po 13,97% i 13, 96%.

 

Ono što ste sigurno znali je da Microsoft sa svojim Windows verzija pokriva najveći dio svjetskog tržišta operatvnih sistema za personalne računare, pa, ni kod nas nije drugačija situacija. Jedino se postavlja pitanje zašto Linux kao open source sistem ima samo 0.42% zastupljnosti, kao i ostali sistemi zasnovani na open sourceu?

 

Meni najzanimljiviji dio statistike je korišćenje mobilnih operativnih sistema. Uvijek me je zanimalo da li se više koristi iOS ili Googleov Android. Ali, na prvom mjestu je SymbianOS sa 48,82%, zatim slijede Android i iOS sa po 18,54% i 15,05% učešća.

Nijesam ni sumnjao da je Google najkorišćeniji pretraživač jer ga i sam koristim najčešće, ali da u navedenom periodu korišćen čak 97,6%, nijesam imao predstave! Poznata je i izreka da za sve što ne znaš pitaš gospodina Googlea. Što bi se reklo „Googleajte ali nemojte da oguglate!“ Ostali pretraživači imaju zanemarljiv udio, toliko da bi trebali da se crvene pored nadmoćnog Googlea.

 

O društvenim medijima sam već pisao, ali evo i podataka koji govore da je Facebook u proteklih godinu dana bio najkorišćeniji sa čak 92,3% učešća. Poslije navedene najveće društvene mreže u svijetu, slijede YouTube i Twitter sa po 4,38% i 1,75%, dok je LinkedIn bi zastupljen samo sa oko 0,04%.

Nadam se da su vam zanimljivi ovi podaci. Ostatak statistike za Crnu Goru i ostale države svijeta možete pronaći ovdje.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu. U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

One thought on “Statistika za Crnu Goru

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: