Besplatno

U ekonomskim krugovima postoji izreka da u ekonomiji nema besplatnog ručka. Slažem se, neko mora da plati. Na kraju procesa sve plaća krajnji kupac. Malo šta mu se nudi „besplatno“, iako mi se čini da je „besplatno“ najjači marketinški alat.

free stuff

Danas preduzeća ne nude ništa svojim kupcima besplatno, uglavnom se žuri da se izvuče što više iz kupčevog novčanika. Zanemaruje se efekat ako uz neki proizvod ili uslugu ponudite kupcu i nešto besplatno. Mislim da to ima velikog efekta na njegovu precepciju brenda i pozitivno iskustvo koje ostvaruje. Taj kupac će reći svom prijatelju za to „besplatno“, pa će taj drugi opet reći nekome, i tako će se pokrenuti priča o vašem biznisu.

Nekada davno, dok su se u mojoj kući redovno kupovale dnevne novine, imao sam običaj da prelistam male oglase. Tada sam nailazio na oglase u kojima je pisalo „besplatni pravni savjeti“. Pošto me je zanimalo zašto neko nudi svoje usluge besplatno, pozvao sam da se raspitam. Naime, jedna advokat je određene usluge nudio besplatno, u vidu savjeta imovinsko – pravni odnosi, savjeti prilikom zaključivanja ugovora itd. Naravno, ostale usluge je naplaćivao. Ali činjenica je, da je ona davao besplatno nešto što su drugi naplaćivali 20 – 30 eura.

Ako ste agencija za poslovni konsalting, marketing agencija, bavite se savjetovanjem u obslasti informacionih tehnologija, posredujete u zapošljavanju itd, možete ponuditi besplatne seminare. Naime, u cilju podizanja svijesti o vašem biznisu i edukaciji drugih, možete organizovati seminar ili predavanje na kojem ćete pozvati osobe kojima je vaš biznis ili oblast interesantna. Prije 2. mjeseca sam prisustvovao radionici o izradi CV, motivacionog pisma i komunikaciji prilikom intervjua, koju je organizovao Career team. Bilo je potpuno besplatno, bar za mene!

Ono što bi svako preduzeće trebalo da ima, jeste, broj prema kojem će kupac imati besplatan poziv. Često kupac mora potroši novac sa svog telefonskog računa da bi prijavio problem koji ima sa nekim proizvodom, jer taj proizvođač ili distributer nema  takav broj. Kupci su obično iznervirani i samtraju da im se sve naplaćuje, zato kompanije treba da povedu računa o customer service.

Rijetko koja taxi služba ima broj preko kojega možete besplatno pozvati vozilo. Zato što im je profit jedini cilj, a ne zadovoljan korisnik njihovih usluga. Dva taxi preduzeća, za koja, ja znam da imaju ovakve brojeve su Terrae taxi iz Budve i City taxi iz Podgorice.

Dakle, ponudite nešto korisniku besplatno, to je moćno marketinško oružje. Neka kupac osjeti da vi njemu nešto dajete, a ne uzimate.

Do narednog teksta,

Ivan

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

2 thoughts on “Besplatno

  1. I jedan zagrebački taksi ima besplatne pozive…

    PS. Hvala na besplatnom savetu 🙂 iako ima onaj vic o Lali gde kaže “… ta kad je besplatno, onda kasti i ne vredi ništa…”, ovaj tvoj savet-podsećanje na jedan, na kraju krajeva lep običaj, je koristan.

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.