Vrijeme je za Gerila marketing

Surfujući internetom prije više od 2 godine, naišao sam na čudan termin koji se provlači kroz Marketing literaturu.

U nevjerici pročitah Gerila marketing i pronađoh knjigu na internetu ispod koje je pisalo svjetski bestseler autora Jay Conrad Levinsona.

Na početku pomislih da je to samo jedan privlačan naziv. Istražujući malo putem interneta i fakultetske biblioteke, shvatio sam da je to prava “gerilska knjiga”, ali ne kao one što pišu o Che Guevari. Ova se odnosila na marketinške tehnike i preduzetnike.

Naime, termin Gerila marketing je skovao J.C. Levinson 1984. godine, koji je i tvorac prve knjige o Gerila marketingu.

gerila markering
Gerila marketing primjer

Šta je Gerila marketing?

Šta je zapravo Gerila marketing? Predmet Gerila marketinga može biti sve što nas okružuje. Ovaj vid marketinga koristi jednostavne i jeftine strategije koje će vas dovesti do velikog profita, ukoliko ga primjenjuje na doljedan način. Postoji preko 200 metoda i tehnika koje pomažu da vaš biznis bude profitabilan. Da, dobro ste čuli, preko 200! Iznenadićete se koje su sve to metode…

16 savjeta za gerila marketing

Pravi Gerilci vide šansu u svakoj sitnici. Za njih sve utiče na to kako vas potrošači vide, pardon, gerilci ih smatraju klijentima! Možda je gerila jeftin način za promociju biznisa, ali zahtjeva veliki trud i visoku dozu kreativnosti. Morate da budete dosljedni vašim gerila idejama, da vjerujete u njih. Kako to Levinson navodi, morate imati i kvalitetan proizvod/uslugu. Ako nemate kvalitet, gerila marketing će samo ubrzati propast vašeg biznisa. Gerila marketari su malo specifični, imaju svoje male tajne uspjeha. Rekao bih da su to – javne tajne! Jay kaže, ako ste gerilac, onda vam ove tajne i nijesu tajne. Postoji 16 tajni ili bolje reći savjeta (da ne pomislite da su gerila marketari neki sektaši 🙂 ):

 1. Morate biti posvećeni svom marketing programu.
 2. Razmišljajte o marketing programu kao o investiciji.
 3. Morate biti dosljedni programu.
 4. Klijenti moraju imati povjerenje u vas.
 5. Morate biti strpljivi.
 6. Naučite da je marketing arsenal oružja.
 7. Morate imati pravilan raspored – prodaja pa profit.
 8. Poslovanje mora da pogoduje vašim klijentima.
 9. Vaš marketing program mora da oduševi.
 10. Mjerite kako biste prosudili o efektnosti svog oružja.
 11. Morate biti uključeni – u kontaktu sa klijentima.
 12. Budite zavisni od drugih firmi kao i one od vas.
 13. Morate biti vješti sa naoružanjem gerilaca – tehnologijom.
 14. Koristite marketing da dobijete saglasnost od klijenata.
 15. Prodajte sadržaj svoje ponude, a ne stil.
 16. Uvećavajte marketing program.

( Tajne su preuzete iz knjige Gerila marketing od J.C. Levinsona)

I možda je 17. tajna, da primijenite prethodnih 16!

Prije nekoliko dana je se pojavio sjajan video na internetu za Nike kampanju #MakeItCount. Pravi gerilski, u kratkom vremenu je pregledan oko 4 miliona puta na YouTubeu. Naime, kompanija Nike je unajmila Casey Neistat da snimi film za njihovu novu kampanju. Casey se nije odlučio za snimanje klasičnog filma kao što su tražili u Nikeu. Uzeo je cio budžet za snimanje i sa prijateljem otišao na put oko svijeta, koji je trajao 10 dana. Sve to vrijeme je snimao, i napravio ovaj sjajan video.

Pogledajte još neke snimke koji opisuju Gerila marketing:

Pišem vam sljedeći put opet nešto interesantno, nadam se. 🙂

P.S.
Sljedeći post možda o gerilskom arsenalu.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

12 thoughts on “Vrijeme je za Gerila marketing

  1. Guerrilla Social Media Marketing? :)) Planirao sam da je potražim. Hvala puno! Mogu li je očekivati brzija dana? 🙂

  1. Realno gledano, neki djelovi se mogu iskoristiti u političke svrhe. Pošto nisam ljubitelj politike i političara, ne pišem o politici. 🙂

   P.S.
   Pišeš zanimljive tekstove. 🙂

 1. dobra ti je tema, kao kolega ekonomista mogu da ti kazem samo napred jedva cekam sledeci clanak 🙂 i neke nove primere 🙂

 2. kolega na pragu uspjeha,samo plovi napred,bice nesto od tb 😉

 3. Хай!)

  Тут попалось заправка картриджей Epson, для лазерных принтеров и копиров.
  Вот наткнулась на форуме …. Срочная и срочная заправка картриджей в Ваш офис! Компания Картридж Мастер очень качественно заправит лазерные картриджи.
  Срочная заправка картриджа Samsung SCX 4623 fn / WC Xerox 3220 / Xerox WC 3250 / Xerox WC 114 / HP Q5949A / HP Q2610A / HP СЕ285А / HP Q7551A / Samsung – SCX 4200.
  Заправка аппарата Xerox WC 3220 / Samsung SCX 4600 / Samsung SCX 4828 / Xerox WC 3500 / HP C7115A / HP CB 436A / HP CC364А / Samsung SCX 4200.

Comments are closed.