Sve se mijenja pa i marketing

Promjene u marketinguSve se mijenja, ne postoji oblast, organizam ili proizvod na planeti koji nije pretrpio promjenu od svog nastanka. Čak je i Zemlja mijenjala svoj oblik. Tako se i marketing mijenjao godinama, i usvajane su nove teorije i metode koje su pomagale kompanijama da bolje posluju. Razvojem Interneta i novih tenologija kupci se sve više sele na Web i pametne telefone (smartphone). Logično je da se marketing preseli tamo gdje su kupci.

Mnogi marketing menadžeri, preduzetnici i direktori još nijesu usvojili novi način komunikacije i kanale kojima mogu da komuniciraju sa ciljnom grupom. Čini mi se da je problem u tome što ne postoji dovoljno znanja o novim tehnologijama kod njih. Ključna stvar je da treba u kontinuitetu učiti novitete koji dolaze iz oblasti vašeg zanimanja.

 

Filozofija marketinga je ostala ista, ukratko rečeno to je način zadovoljenja potreba potrošača. Ono što se izmijenilo je mjesto gdje se potrošači nalaze, način na koji se komunicira sa njima i kanali putem kojih se komunicira. Novi način marketinškog razmišljanja podrazumijeva interakciju, informacije (korisne), edukaciju i izbor (slobodan).

Interakcija podrazumijeva da se komunikacija vrši u oba smjera, kompanija → kupac i kupac → kompanija. Na taj način je i kupac uključen u kreiranje proizvoda onakvog kakvog ga zamišlja.

Kupci žele informacije od kompanija i brendova, ne žele da gube svoje vrijeme tražeći ih.

“When people come to you online, they are not looking for commercials. They are looking for information to help them make a decision.” David M. Scott, The New Rules of Marketing and PR

Kao što lijepo kaže David M. Scott, jedan od najuticajnijih ljudi u marketingu, kupci hoće informaciju da bi donijeli što bolju odluku o kupovini. U tome je i suština, ako imate sajt ne zatrpavajte kupce reklamama i specijalnim akcijama u kojima nudite popust. Oni su već na vašem sajtu, sada im treba ponuditi kvalitetan sadržaj.

Pošto ste doveli kupce na vaš website, Facebook stranicu ili Twitter timeline, omogućite im da dobiju kvalitetan sadržaj preko kojeg će se edukovati o vašim proizvodima. Pišite o vašim proizvodima i uslugama, poboljšanjima, novitetima, načinu na koji se koriste itd. Sve ovo će uticati na odluku o kupovini baš vašeg proizvoda. To znači da brinete o svojim kupcima (korisnicima) i da želite da im pomognete, a ne samo uzmete novac. Nakon što ste kupcima (korisnicima) omogućili da saznaju više o vašim proizvodima sada im omogućite da slobodno donesu odluku. Da se osjećaju kao kraljevi kojima se prinosi, a na njima je samo da izaberu.

Do narednog posta. 🙂

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu. U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.