Zašto vam lopov neće ukrasti knjige a hoće TV

Kada sam upisao fakultet (osnovne studije) u glavi mi se vrtjela misao kako mi je bitno znanje, a ako mi prosjek bude lošiji nego većini neće puno uticati na moj dalji razvoj u smislu ostvarenja poslovnih planova. Kada je počela studijska godina trebalo se organizovati i naći način da se sve obaveze usklade. Počeo sam detaljno da planiram vrijeme, brzo sam se uštosao pa sam tačno znao koliko mi vremena treba da spremim neki ispit i učio bih ga onoliko koliko sam odredio da je potrebno. To mi je bilo više nego dovoljno da na testu dobijem zadovoljavajuću ocjenu. Istina, par puta sam kiksao, ali nijesam htio odvajati od svog vremena da bih popravio neku ocjenu. Vjerovao sam u svoj sistem i plan koji sam napravio, i na kraju plan bi bio sproveden do kraja bez probijanja rokova.

Diploma i znanjeOvo mi je omogućilo da imam vremena i za druge stvari, što većina studenata nema jer jure visoke prosjeke, popravljaju kolokvijume da bi dobili bolju ocjenu, kukaju kako ne mogu da stignu sve i uvijek im fali taj jedan dan učenja da bi znali knjigu od korice do korice. Te neke druge stvari koje sam radio, radije nego što bih učio neke dosadne predmete su, čitanje literature koja nije bila uključena u nastavni program, a ticala se oblasti koje su me interesovale, često Google-nje i gledanje video predavanja raznih profesora i poslovnih ljudi od kojih su se mogle čuti sjajne stvari.

Na fakultetu se ne može sve naučiti, čak mislim da tek nekih 35% stvari koje čujete u amfiteatru možete iskoristiti u poslu i životu. Za ostalo morate da istražujete, neprestano da pitate ili steknete kroz iskustvo. Tako se stiče znanje, ono koje vam daje moć da rješavate probleme na kvalitetan i brz način. Nije lako, ali da bi ste čvrsto stojali na nogama morate da imate nešto što vam uliva sigurnost, po meni jedino što vam može dati sigurnost da krenete putem koji ste zacrtali jeste znanje. Znanje se stiče svaki dan, na bilo kom mjestu, ne samo u učionicama i amfiteatrima. Kako je rekao Robert Kiyosaki, jedan od najpoznatijih investitora i biznismen, “što više znam, otkrivam sve više onoga što je potrebno da znam“. Sasvim opravdana izjava, jer i moj blog je nastao tako što sam znao malo o blogovanju, pa sam malo istraživao i saznao malo više što me je natjeralo da i dalje istražujem i učim.

KradjaKao što naslov blog posta kaže, lopov vam neće ukrasti knjige ukoliko provali u vaš dom. On cilja ono što može da proda i živi neko vrijeme od te zarade. S druge strane pokradeni, neko ko je inteligentan i zna znanje, što bi rekli u narodu vrlo lako može opet da stvori ukradene predmete. Opet sam primoran da citiram Kiyosakia, ali ne može da škodi, a čim ne škodi znači da koristi. On lijepo kaže “Ono što imate u glavi određuje što ćete imati u rukama.” Lopov ne može puno toga da ponese u svojim rukama, pa vjerovatno i ne posjeduje neko znanje. Njega interesuju skupi predmeti, on vam ne može uzeti znanje, to vam niko ne može oduzeti. To možete samo sami sebi, ako se ne potrudite da ga steknete. Još nijesam pročitao u novinama da je neko provalio nekome u kuću da bi mu ukrao knjige jer želi da nauči nešto. Vi?

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu. U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

2 thoughts on “Zašto vam lopov neće ukrasti knjige a hoće TV

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: