Digitalizuj biznis

Danas je sve veća potreba za digitalizacijom biznisa, to nije zato što je to moderno, nego zato što je sve više kupaca i klijenata na Internetu. Većina firmi zanemaruje ovaj aspekt biznisa. Da li je to zbog neznanja ili zato što ne žele da se upuštaju u marketinške kampananje koje su jeftinije od mnogih televizijskih reklama. Da ne bude zablude, vas biznis ne možete digitalizovati ako napravite web sajt koji će se ažurirati jednom mjesečno, ako se neko sjeti da to uradi. Potrebno je više od toga. Biznis treba predstaviti kupcima kroz set digitalnih alata i platformi. To treba da bude integrisana komunikacija.

Budući da su krizna vremena i da firme nerado izdvajaju novac za marketing ili poboljšanje svojih proizvoda, predložiću nekoliko načina promocije i privlačenja kupaca.

Jedan od načina informisanja kupaca je i web sajt kompanije. Nezamislivo je da neko ko posluje ozbiljno nema web sajt na kojem bi se mogli svi informisati o njegovoj djelatnosti i ostalim informacijama ( kontakt telefon, mejl, adresa itd). Sajt ne mora da bude samo informativnog karaktera, preko njega možete organizovati online prodaju što vam može smanjiti troškove ( npr. ne plaćate zakupninu) i povećati profit. Jedna od mogućnosti je i pisanje blog postova preko sajta, a što može poslužiti da se privuku kupci. Da bi sajt bio društveniji, omogućite kupcima da mogu da postave komentar, pozitivan ili negativan – nije bitno. Važno je da imate određeni feedback, koji možete iskoristiti kao osnovu za poboljšanje usluge ili proizvoda.

Druga stvar koja može poboljšati vašu prodaju je veoma jeftina varijanta promocije. Radi se o direktnom promovisanju kupcima putem mjelova kreiranjem newslettera. Jedna od bitnih stvari kod ovakve promocije je da imate određenu bazu mejlova vaših kupaca i klijenata. Važno je da newsletteri nijesu upućeni onima koje to ne interesuje. Vaša baza mora biti ispunjena kontaktima vaše ciljne grupe. Jedna od najpopularnijih alatki za kreiranje newslettera je i MailChimp. Preko MailChimpa možete kreirati i slati newslettere besplatno ako vaša baza ne prelazi 2000 kontakata. Iako izgleda sasvim jednostavno, ovaj način promocije, kao ni jedan drugi, ne treba raditi ad hoc, već treba pristupiti planski i s jasnim ciljem.

Još jedan način promocije je i Google AdWords. Za ovakav vid promocije predlažem da angažujete agenciju koja se bavi ovim vidom promocije. AdWords funcijoniše tako što se na osnovu ključnih riječi pojavljuje vaš oglas na Googlu. Ovo je veoma efektan način promocije. Npr, neko ukuca na Googleu “Kozmetički saloni Budva?” – ako je jedna od vaših ključnih riječi “kozmetički saloni budva”, bićete jedni od onih čiji oglas će se vidjeti, a plaćate po kliku.

Četvrti vid promocije na koji treba obratiti pažnju su Facebook oglasi. S obzirom na to da je cijena po kliku i prikazu jedna od najjeftinijih u Crnoj Gori, ovaj vid promocije je veoma primaljiv. U Crnoj Gori ima oko 300 hiljada korisnika Facebooka, ali oni nijesu samo korisnici Facebooka, nego i kupci. Svakodnevno troše svoj novac. Potrudite se da kupe baš vaše proizvode ili da koriste vaše ulsuge. Tehnički gledano, kreiranje oglasa je jednostavno. Jedna od najbitnijih stavki je da se izvšri pravilno ciljanje. Da oglase vide oni koje to interesuje – vaša ciljna grupa. Plaćanje je po kliku ili prikazivanju, cijenu možete sami odrediti, ali od cijene zavisi koliko će se vaš oglas često prikazivati.

Nijesam ekspert, ne izigravam biznis gurua, samo učim.

Do narednog teksta,

Voli vas Ivan 🙂

1 Comment

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: