Najbolje kompanije u Crnoj Gori u 2012. godini

Prošle nedjelje sam imao priliku da prisustvujem dodjeli nagrada Najboljim kompanijama za rad u Crnoj Gori, koje je organizovala konsultantska agencija Blue Coach na osnovu istraživanja sprovedenog u 26 kompanija. Dobro je poznato koliko je poslovno okruženje u Crnoj Gori skeptično i da se rijetko sprovode slična istraživanja. Vlasnici i direktori kompanija nerado dozvoljavaju da se uđe u unutrašnjost same kompanije, kako bi se organizovalo kvalitetno istraživanje. Zbog toga veliko poštovanje za sve kompanije koje su učestvovale, a posebno za nagrađene. Akiro Morita je jednom prilikom izjavio “Nikad ne treba da razbijemo posudu sa rižom naših zaposlenih”, a nagrađene kompanije su pokazale kako dobri međuljudski odnosi i uslovi za rad dovode do stvaranja inovativnog okruženja i pozitivnih rezultata.

Istraživanje je trajalo nekoliko mjeseci, a birale su se najbolje kompanije u sljedećim kategorijama: najbolje velike kompanije za rad, najbolje srednje kompanije za rad, nabolje male kompanije za rad, a specijalna priznanja su dobile kompanije sa najboljim međuljudskim odnosima, najbolje organizovane kompanije i najinovativnije kompanije. Pa da krenemo redom i nabrojimo kompanije koje su osvojile nagrade. Istraživanje je pokazalo da je nabolja kompanija za rad Okov, dok su Crnogorski Telekom i Trebjesa na drugom odnosno na trećem mjestu u okviru kategorije velikih kompanija. U okviru kategorije velikih kompanija specijalna priznanja su osvojili Okov za najbolje međuljudske odnose, Crnogorski Telekom za najbolje organizvanu kompaniju i Trebjesa kao najinovatnija kompanija.

Najbolje srednje kompanije za rad su: Elko tim, Hipotekarna banka i Sava Montenegro. Specijalna priznanja su dobili Sava Montenegro za najbolje međuljudske odnose, Hipotekarna banka za najbolje organizovanu kompaniju i Elko tim za najinovativniju kompaniju. Najbolje male kompanije su: Finance plus, Srna i Podravka.

Specijalno priznanje za kompaniju sa najboljim međuljudskim odnosima u kategoriji malih kompanija je dobila kompanija Tring, za najbolje organizovanu i najinovativniju kompaniju u kategoriji malih priznanje je dobila kompanija Finance plus.

Nadam se da će se istraživanje sprovoditi iz godine u godinu. Zanimljivo bi bilo, barem meni, ako bi došlo do proširenja na kategorije kao što su najbolja Internet kompanija, najbolji startup, najbolja NVO i druge.

Događaj je ispratila i Tviter zajednica #najboljezarad.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.