Facebook Graph Search – da li znaju sve o nama?

Dugo se čekalo da Facebook objavi nešto novo, mislilo se da će to biti smartphone ili kako su pisali neki portali operativni sistem za mobilne. Na kraju je Zuckerberg iznenadio sve i predstavio Graph Search, koji predstavlja naprednu pretragu po facebooku.

Prošle sedmice sam pročitao članak na Netokraciji o Facebookovoj novoj pretrazi Graph Search. Nakon čega sam još malo istražio na blog postu koji je objavio facebook. Pošto još nije dostupan za sve korisnike, postoji mogućnost da se prijavite za testiranje beta verzije, što sam i uradio.

Danas sam dobio Graph Search i prvi utisci mi govore da je facebook napravio sjajan posao. Do sada pretraga na facebooku i nije bila na zavidnom nivou, u šta ste se mogli i sami uvjeriti dosta puta. Ono što se odmah može zapaziti je poboljšanje u brzini pretrage kao i da je premješten na drugu stranu dio koji se tiče notifikacija, poruka, podešavanja i slično.

Pravi novitet koji donosi facebookova nova pretraga je što možete saznati više detalja o svojim prijateljima (friends). Na primjer koju muziku slušaju, gdje idu najčešće, koja su im interesovanja i slično. Tako možete saznati koji prijatelji dijele ista interesovanja sa vama, npr. muziku, brendove, restorane, pubove i drugo.

Ako ste do sada mislili da samo Google ima podatke o vama kao korisnicima, onda se varate. Facebook ima preko milijardu korisnika i zna gdje izlazite, koje brendove preferirate, kakvu muziku slušate, koju hranu volite i još toga. Iako nijesu kreirali klasični pretraživač nalik na Google, čini mi se da će se borba između ova dva tehnološka giganta pojačati u budućnosti.

U galeriji ispod možete pogledati kako izgleda nova pretraga na facebooku.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

2 thoughts on “Facebook Graph Search – da li znaju sve o nama?

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.