Elementi kvalitetnog blog posta

Skoro će godinu dana da uređujem ovaj blog. Za to vrijeme sam napisao 20-tak postova. Uvijek sam se pitao kako to treba da izgleda idealan tekst koji će biti čitan? Da li je bitan kvalitet sadržaja ili su bitne i neke druge stvari? Neke svoje zaključke ću iznijeti u ovom postu i što je sve potrebno da bi se sastavio post koji je zanimljiv čitaocima.

Ukoliko hoćete da napišete post koji je zanimljiv za blogosferu, onda morate da imate kvalitetan sadržaj. Mislim da je sve uslovljeno sadržajem. Ukoliko tekst sadži informacije, pomoć, objašnjenja ili nešto što je potrebno publici, onda on postaje na neki način viralan, jer ga žele mnogi podijeliti na društvenim mrežama. Pročitao sam jednom kod poznatog blogera da je “Lagano čitanje vraški teško pisanje”.

Pored sadržaja, jedan dosta bitan element je naslov teksta. Mnoga istraživanja pokazuju da zanimljiv naslov privlači oko 21% više klikova na post nego neki uobičajeni naslov. Slike su, čini mi se, nezaobilazan element svakog blog posta (photopin – imaju fine sličice). Da bi ste zadržali pažnju čitaoca kada on klikne na vaš zanimljiv naslov, onda morate da imate i po koju sliku. Monoton i nepregledan tekst čitaoci samo skroluju i ne čitaju. Fino uređen tekst je dopadljiv za oko i ima veće šanse da bude pročitan, nego tekst koji je nabacan i nepregledan.

Kada imate zanimljiv naslov, kvalitetan sadržaj, cool slike, morate tekst da rasporedite na paragrafe. Ne trudite se da pišete dugačke postove, nemaju svi toliko vremena da čitaju samo vas. Svaki dan iskoči na stotine novih postova. Neki idealan post bi trebalo da ima između 400 i 1000 riječi, kako se navodi u The Ultimate Guide to Blogging. Rasporedite tekst na nekoliko paragrafa, tako će biti pregledniji. Ako mislite da je potrebno odvojite ga na podnaslove.

Čitaoci hoće uvijek da imaju dodatno objašnjenje, pa je potrebno linkovati određeni dio sadržaja sa povezanim postovima, koje ste ranije pisali ili koji su neki drugi autori pisali (externi link). Linkovanje sadržaja će poboljšati poziciju blog post na pretraživačima.

Hvala što me čitate! 🙂

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

One thought on “Elementi kvalitetnog blog posta

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.