Dan u kojem nijeste ništa naučili je izgubljen

Isak AdižesPrije samo dva dana, studenti Ekonomskog fakulteta u Podgorici su imali priliku ili bolje reći čast, da prisustvuju promociji knjiga jednog od najvećih teoretičara menadžmenta, profesora Isaka Adižesa. Bez sumnje, ovo se nije smjelo propustiti. Tokom studija je bilo toliko predmeta i knjiga, kroz većinu su se provlačile njegove teorije. Mogu reći da ovaj čovjek progoni sve osobe koje se bave menadžmentom, liderstvom i promjenama, pokušavajući da svojim knjigama pomogne u razumijevanju ovih oblasti. Profesor Adižes je osnivač i vlasnik Adižes Instituta koji se nalazi u Santa Barbari, Kalifornija.

Imao sam sreće što sam ugrabio mjesto. Mnogi su stojali, jer nije bilo više mjesta da se postave stolice. Poslije izlaganja guvernera Centralne banke, dekana Ekonomskog fakulteta i gospođe iz izdavačke kuće, koji su se potrudili da prenesu mudrosti koje je profesor Adižes napisao, mjesto na govornici je ustupljeno cijenjenom prof. Adižesu. Iako sam slušao njegova predavanja, koja se mogu naći na YouTube-u, ovo se nije moglo porediti sa time.

Isak Adižes
Prof. Adižes na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

Neke od mudrosti koje je profesor Adižes podijelio sa nama su bile:

“Ako je ono što objašnjavate učinjeno tako da ga ne razumiju svi, onda to znači da ni vi ne razumijete.”

“Dan u kojem nijeste ništa naučili je izgubljen.”

“Ne bojite se da učite od svega. Što više učimo, mudriji smo!”

“Diploma bilo koje škole nije kraj, nego početak!”

“Kada je nešto jednostavno, onda ima moć – svi razumiju.”

“Ako na životnom kursu padnete “ispit”, moraćete da ga ponovite. I to da ga ponavljate onoliko puta dok ga ne položite!”

“Ne pitajte se ‘zašto’ nego ‘za što’, šta mogu naučiti iz tog problema” – Zatim je objasnio kako jedan petogodišnjak može da pobijedi Nobelovca pitajući ga “zašto?” i “za što?”.

“Ideje dolaze sa svih strana. Dolaze iz iskustva – iz života.”

“Ne učite samo iz knjiga. Učite iz života.”

Događaj je propraćen i na Tviteru, zahvaljujući tvitovima nekoliko entuzijasta, pod hashtagom #AdizesEF.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu. U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: