Uspješne priče – FedEx

FedEx_Express avion

Često slušam govore uspješnih preduzetnika i poslovnih ljudi. Skoro uvijek je ista poruka na kraju. Budi hrabar da pratiš svoje snove i ideje.

Fred Smith, jedan od najvećih američkih preduzetnika i član Hola slavnih avijatičara, primjer je osobe koja je imala ideju i cilj sa nepokolebljivom strašću da ga ostvari. Rođen u preduzetničkoj porodici Smith, u gradu Marks, država Misisipi, tokom mlađih dana pokazivao je veliko intresovanje za avijacijom i letjenjem.

Fred Smith, osnivač FedEx-a
Fred Smith, osnivač FedEx-a

Kao što je bilo za očekivati, Fred je pokazao interesovanje za biznis, pa je 1962. godine upisao Univerzitet Yale. Tokom studentskih dana bio je član Delta Kappa Epsilon (DKE) i Skull and Bones tajnog društva, gdje je stekao prijatelje kao što su George W. Bush i John Kerry. Na istom univerzitetu diplomirao je ekonomiju 1966. godine.

Tokom studentskih dana i pohađanja nastave iz ekonomije, napisao je biznis plan u kojem je predstavio inovativan model brze kurirske i logističke službe, koja bi tokom noći dostavljala pošiljke po principu danas za śutra. Njegov rad je ocijenjen sa C, što je na skali ocjena od 5 do 10 ekvivalentno ocjeni 7. Kasnije je rad bio polazna osnova za osnivanje kompanije FedEx (Federal Express).

Zbog velike ljubavi prema avijaciji, 1970. godine odlučio je da uđe u poslovne vode sa prodajom i održavanje letjelica i aviona. Kušajući svoju sreću i želju za pokretanjem kurirske avio kompanije, odlučio se na rizičan poduhvat. Naslijedivši 4 miliona dolara i kreditnom pozajmicom od 91 milion dolara osniva kompaniju FedEx u junu 1971. godine. Već dvije godine nakon osnivanja, usluge prevoza i isporuke pošiljki FedEx je pružao u 25 američkih gradova. U prvim godinama postojanja kompanije avio flota brojala je 14 aviona Falcon 20 (DA-20), koji su prevozili manje pošiljke i dokumenta. Cilj je bio postati vodeća svjetska brza kurirska služba. Međutim, nije sve išlo po planu.

FedEx Falcon 20

Nakon svega par godina poslovanja kompanija je bila pred bankrotom, a Smith u potrazi investitorima. Odbijen od mnogih bankarskih i investicionih kuća, na računu kompanije ostalo mu je svega 5 hiljada dolara. Bilo je to nedovoljno da se plati gorivo za avione za sedam dana. Dosljedan u svom nastojanju da izvuče kompaniju na put uspjeha, odlučio je da posljednjih 5 hiljada dolara sa računa kompanije uloži u kockarsku igru Blackjack. Uzevši novac sa računa uputio se u Las Vegas. Na Blacjack-u osvojio 27 hiljada dolara, sa kojima je pokrio račune za gorivo za nekoliko dana letjenja aviona. Ubrzo nakon toga, pronašao je investitore i FedEx je nesmetano nastavio poslovanje.

Danas je FedEx jedna od najuspješnijih kurirskih i logističkih službi u svijetu sa više od 90 hiljada vozila i 700 aviona, 300 hiljada zapošljenih i sa godišnjim prihodom od 47.5 milijardi dolara.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

One thought on “Uspješne priče – FedEx

  1. kakva prica, kao na filmu, taj covek ima celicnu volju. kao dete imao je tesku bolest kostiju, ali ozdraveo i trenirao futbal. Treba mozda dodati i to da je imao 2 saobracajne nesrece sa smrtnim ishodom i da se i iz toga izvukao.

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.