Definisanje ključnog pokazatelja uspjeha (KPU)

Key Performance Indicators (KPIs) su zapravo ključni pokazatelji uspjeha (KPU) neke industrije, kompanije, organizacije ili kampanje. KPU moraju biti kvantitabilni i mjerljivi! Oni se definišu na osnovu ciljeva, kako bi se mjerila preciznije uspješnost istih. Da bi imali pravi uvid u uspješnost onoga što mjerimo, moramo pažljivo postaviti ključne pokazatelje uspjeha jer oni zapravo pokazuju da li ono što radimo donosi efekte.

Key Performance Indicators

Ključni pokazatelji uspjeha su kvantitabilni

Da bi znali koliko je neka kompanija uspješna KPU moraju biti izraženi u brojkama da bi ih mogli izmjeriti. Često su KPU ne mogu mjeriti jer se ne definišu na pravi način, a onda ne postoji uvid u pravo stanja kompanije. Uzmimo za primjer kompaniju koja se bavi ugradnjom i servisiranjem klima uređaja. Recimo da bi loš KPU ove kompanije bio “postati najpopularnija kompanija u servisiranju klima”, a dobar postavljen KPU bi bio “da od ukupnog broja klima koje prodaju za godinu dana 60% bude servisirano u njihovom servisu”.

KPU i društveni mediji

Društveni mediji kao marketinška alatka omogućavaju lako mjerenje povrata uloženih sredstava. Gotovo sve društvene mreže imaju altke za statistiku, postoji veliki broj platformi koje omogućavaju kvalitetno mjerenje sadržaja na društvenim medijima, a tu su i platforme za analitiku sajtova i blogova kao što je Google Analytics.

Key Performance Indicators in online campaigns

Postavlja se pitanje koji su to KPU jedne kampanje i kako ih definisati. Jedno je sigurno, treba krenuti od ciljeve. Ako vodimo Facebook kampanju za određenu stranicu kroz Facebook oglase treba da definišemo KPU te kampanje. Mnogi gledaju uspješnost kampanje kroz CTR (Click-through rate) što predstavlja odnos klikova na oglas i prikaza oglasa. Ako se želi pridobiti više fanova onda CTR ne “pije vodu” jer ne pokazuje pravo stanje uspjeha kampanje.

Hajde da definišemo drugačiji KPU kampanje. Neka KPU kampanje bude odnos novih fanova i osoba koje su vidjele oglas izražen u procentima, o čega KPU od 10% čini kampanju uspješnom.

KPU kampanje: Br. novih fanova / Br. jedinstvenih osoba koje su vidjele oglas x 100.

Slijedi primjer… Recimo da je oglas prikazan 1000 puta, od čega je 500 osoba vidjelo oglas, a dobili smo 10 novih fanova. Rezultat je KPU= 2%. Možemo vidjeti da željeni KPU nije postignut pa se kampanja ne može smatrati uspješnom.

S druge strane pogledajmo koliki je CTR. Uzmimo za primjer da je od 1000 prikaza na oglas kliknuto 400 puta. CTR bi u tom slučaju iznosio 40%, što je izuzetno visok procenat. Međutim, da li CTR reflektuje pravo stanje uspjeha kampanje ako smo dobili samo 10 novih fanova, a CTR je 40%? Naravno da ne! Definišite KPU kampanje, na taj način ćete imati uvid koliko je vaš rad uspješan.


Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu. U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: