Zašto bi trebali da koristite Power Editor za kreiranje kampanja na Facebooku

Svjesni smo činjenice da je Facebook najveća društvena mreža u svijetu sa više od milijardu korisnika. Svi ti korisnici, koji uživaju da se povezuju sa prijateljima i dijele informacije međusobno na Facebooku, su potencijalni potrošači. Bez razmišljanja možemo konstatovati da je Facebook postao platforma kroz koju možemo lako doći do potrošača i predstaviti im svoju kompaniju, proizvod ili uslugu. Prateći trend rasta broja korisnika, kompanije se sve više odlučuju da u svoj budžet za promociju uvrste Facebook oglašavanje.

Facebook Ads

Pošto se odlučite za kreiranje kampanje na Facebooku, imate mogućnost da to uradite na standardan način koji je svima poznat ili da koristite Power Editor – koji nudi mnogo napredniji način za kreiranje i organizovanje kampanja. Prvi način je sasvim u redu ukoliko imate par oglasa, ne trošite mnogo i povremeno se oglašavate. Međutim, ukoliko vodite više kampanja u isto vrijeme Facebook Power Editor će vam pojednostaviti kreiranje i organizovanje kampanja.

Šta je Power Editor?

Facebook Power EditorPower Editor je “alatka” ili plugin koji je kreirao Facebook da bi omogućio lakše kreiranje, upravljanje i optimizaciju, kampanja i postova. Korišćenjem ove alatke ćete:

 • Skratiti vrijeme za kreiranje i mijenjanje kampanja
 • Imati bolji pregled analitike i statistike, koju možete sortirati po vrsti oglasa, kampanji, ciljnoj grupi itd.
 • Mijenjati oglase i kampanje importovanjem i eksportovanje kroz Excel.
 • Jednostavnije odabrati mjesto gdje će se prikazivati oglas (Placements).
 • Jednostavnije kreirati promotivne postove (Sponsored post) i podešavati vrijeme objave.
 • Bolje organizovati ciljne grupe (Audiences).
 • Kreirati oglase za mobilne aplikacije (mobile app install ads).
 • Kreirati oglase u Facebook pretrazi (Sponsored Results).

Ciljna grupa

Sa Power Editorom je mnogo lakše krairati ciljnu grupu kojoj želite plasirati oglase. Sjajna stvar je što je moguće sačuvati Audience, ukoliko prekinete kampanju i želite je nastaviti u nekom narednom periodu pod tabom Audiences je možete pronaći uvijek, što će vam skratiti vrijeme u podešavanju kampanje.

Ukoliko koristite Power Editor imate mogućnost apsolutne kontrole nad odabirom mjesta na kojima će se prikazati oglasi. U zavisnosti od onoga što želite postići kampanjom možemo se odlučiti za:

 • All Facebook – Oglasi se prikazuju u news feedu i sa strane u desnoj koloni svim korisnicima.
 • Desktop – Oglas se pojavljuje u news feedu i sa strane u desnoj koloni, ali samo desktop korisnicima.
 • News Feed – Oglas se prikazuje desktop i mobilnim korisnicima, ali samo u news feedu.
 • News Feed Desktop Only  – Oglas se prikazuje samo desktop korisnicima.
 • News Feed Mobile Only – Oglas se prikazuje samo korisnicima na mobilnim uređajima. Ukoliko ciljate samo korisnike sa mobilnim uređajima možemo birati različite mobilne platforme i specifične verzije tih platformi. Na primjer, možemo ciljati samo Android korisnike koji koriste 2.3 i novije verzije Androida na mobilnim i tablet uređajima.

Možemo zaključiti da sa Power Editorom možemo mnogo poboljšati oglašavanje na Facebooku i sigurno je da će se u budućnosti ova platforma poboljšavati. Kakva su vaša iskustva sa oglašavanjem na Facebooku? Koristite li Power Editor?

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.