Društveni mediji

Twitter – primjeri čojstva i junaštva

Kako je snijeg „iznenada“ pao u februaru i izazvao totalni kolaps centralnog i sjevernog dijela drzave, mnogo gradjana je bilo ugroženo. Nakon mnogo premišljanja, krizni štab Vlade Crne Gore je uveo vanrednon stanje. Svi nadležni organi su krenuli da pomazu ugroženom stanovništvu, čak je i predsjednik Vlade Igor Lukšić lopatao!

Veliko srce i solidarnost pokazali su i crnogorski tviteraši prikupivši velike kolicine hrane i odjeće za najugroženije. Naime, sve je pokrenula Damira Kalač sa svojom akcijom #HranaUp. Kroz  Tvitosferu se munjevitom brzinom pročulo za ovo, što je rezultiralo velikim odzivom ljudi. Nijesu samo tviteraši donirali namirnice, naravno, bilo je tu dosta onih koji su saznali na druge načine za ovu akciju i donirali. Stvar je u tome što je sve krenulo od jedne osobe i brzo se proširilo do ostalih građana. Ugledavši se na tviteraše iz Podgorice, Jelena Kaluđerovic sa prijateljima je organizovala  #HranaUp u Budvi na kojem je prikupljeno nekoliko tona namirnica. Inspirisan akcijama u kojima je i sam učestvovao, profesor na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, Srđan Vukčević pokrenuo je akciju #RobaUp – prikupljnje robe u humanitarne svrhe.

Sve ovo ne bi bilo neobicno da se ne radi o akcijama koje su pokrenute preko društvenih mreža. Ovo je pravi primjer kako se društveni mediji mogu iskoristi i pomoći zajednici, i vidjeti kolika je njihova moć! Tviter zajednica će sigurno i u budućem periodu organizovati slične akcije. Jednu od akcija je pokrenuo i Bojan Jovović, naime, radi se o #DrvoUp – pošumljavanje parkova u Podgorici. Ako ste zainteresovani da se uključite u akciju, detalje možete saznati na Bojanovom blogu.

Do narednog posta,

Ivan

4 thoughts on “Twitter – primjeri čojstva i junaštva

  1. twitter je vrlo uticajan, ali ne tako uticajan kao FB, vise se akcija organizuje na fejsbuku, ali raduje me da ni twitter ne zaostaje puno. ali najveci napredak ima Instagram

    1. Hvala na komentaru, Nenade. Da, kod nas je Facebook mnogo uticajnija društvena mreža, iako je možda na Twitteru brža komunikacija. Svakako, uspješne akcije se rašire na sve mreže, Facebook, Twitter, Instagram… 🙂

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.