Misli široko, ciljaj usko

U vremenima kada kriza potresa ne samo našu državu, vec i cio svijet, veliki dio privrede je zahvatila nelikvidnost. Preduzeća se dave u dugovima! Rade Sizifovski posao, samo što ovog puta ne guraju kamenje već njihova preduzeća – u propast.

Da se može uspješno poslovati u periodu ekonomske krize ( jednom sam slušao predavanje prof. Milenka Gudića, na kojem je objasnio da je ovo još dublja kriza, kriza morala – slažem se, u potpunosti! ) i pod pritiskom stalne konkurencije, pokazuje preduzeće Terrae car. Prkosi kriznim vremenima i konkurenciji – ako je uopšte više ima – na pravi način.

Terrae car je osnovana u martu 2005. godine u Budvi. Bavi se izdavanjem automobila ( rent-a-car). Naizgled, djeluje jednostavno. Kupite par utomobila i rentirate ih. Mnogi su ovo radili, ali su brzo završili. Ne poznavanje posla, svojih klijenata, agencija, internet mogucnosti i na kraju poznati nam mentalitet, sa zeljom da se sto prije dođe do brda para odveli su mnoge u propast. Godine su bile potrebne da se sve ovo objedini u jednu cjelinu i posao nastavi sa rastom, čak i u kriznim vremenima. Terrae car većinom nudi Tojote (Toyota), mada, mogu se naći i Audi, Volkswagen , BMW, Renault, Mercedes i drugi.

Pored odličnih automobila i besprekorne usluge koju ova  kompanija pruža, ona je marketinški orjentisana. Pronašli su svoju nišu. Precizno su ciljali i strelica je pogodila ono malo crveno – centar! Njihovi klijenti su stranci, obično Rusi, koji vole da potroše i da im bude fino dok su u bratskoj Crnoj Gori. Većina klijenata su lojalni klijenti, koji se stalno vraćaju uslugama kompanije. Konstantno se vraćaju i šire mrežu na svoje prijatelje, i tako vrše efikasnu i efektivnu propagandu – “od usta do usta”. Jasno je, ovoliki procenat nije posljedica toga što nemaju drugog izbora, jer na našem području imamo najveće svjetske brendove u ovoj oblasti (Sixt, Europcar, Hertz, Avis…). Posljedica je kompletna usluga preduzeća i zadovoljstvo klijenata kroz razvijanje, izmedju ostalog, i jakih prijateljskih veza, sto nije česta pojava u današnjem poslovanju.

Ključna stvar je, da su iskoristili šansu, koju mnogi nijesu vidjeli. Zasluge za dobro poslovanje idu menadžeru, Nikoli Markoviću, koji svakodnevno uvodi nove trendove i tehnologije u kompaniju. Da je Marković shvatio koliku šansu pruza Internet, govori činjenica, da se 40 % rezervacija ostvaruje putem interneta. Koje preduzece još ostvaruje 40% prometa putem interneta, a da je iz Crne Gore?
Kompanija radi na dizajniranju novog sajta, koji će biti prilagodjen klijentima i potrebama tržišta.

Hvala Nikoli na saradnji.
Pozdrav do nadernog posta,

Ivan 🙂

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

4 thoughts on “Misli široko, ciljaj usko

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.