Blogerska avantura – panoramska ruta Krug oko korita

Krug oko koritca cover

Dobročinstvo je naš besplatni učitelj koji nas u svaki tren oka pomaže i na dobro zove.
Primjeri čojstva i junaštva – Marko Miljanov Popović

Podgorica, Glavni grad i centar Crne Gore, nudi svima raznoliku turističku ponudu. Sa oko 245 sunčanih dana u godini, lijepom klimom, nudi uživanje kako u gradskom području tako i u okolini grada.

Podgorica je bogata parkovima i šumama, pa predstavlja pravi raj za rekreativce koji često posjećuju Goricu, Ljubović, parkove na Zlatici, Marezi i Tološima. Podgorica počiva na nekoliko rijeka, Zeta, Morača, Ribnica i Cijevna, pa se tokom toplih ljetnjih dana mogu viđeti brojni posjetioci na podgoričkim plažama.

Ja sam tu, u Podgorici, već 5-6 godina, ako ne i više. Za sve ovo vrijeme, trudio sam se da upoznam grad, njegovo kulturno-istorijsko nasljeđe, mjesta na kojima bih mogao da provodim slobodno vrijeme. Koliko god se trudio da upoznam Podgoricu uvijek me iznenadi nekim neotkrivenim novitetom za mene.

Na poziv prijetalja iz fleke i Ministarstva održivog razvoja i turizma išao sam u obilazak Kučkih korita i okolnih mjesta panoramskim putem Krug oko korita, sa super zabavnom i raspoloženom ekipom. ?

Krug oko korita

Panoramska ruta #Krugokokorita počinje u Podgorici. Sa 65km dužine smatra se jednom od prvih uređenih panoramskih ruta, koja vodi u obilazak kulturno-istorijskih spomenika i zapanjujućih prirodnih ljepota. Panoramski put Krug oko korita je dio projekta Panoramski putevi Crne Gore, u čijoj realizaciji su učestvovali Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore, Ministarstvo kulture Crne Gore, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Turistička organizacija Podgorice.

Početak panoramske ture Krug oko korita
Početak panoramske ture Krug oko korita. Foto: Jelena Kaluđerović

Obilaskom Kruga oko korita naići ćete na nekoliko vidikovaca sa kojih se pružaju nevjerovatni i zadivljujući pogledi na Podgoricu, planine i kanjon rijeke Cijevne. Skoro cijelokupna dužina puta je asfaltirana, lijepo uređena i označena. Ako se odlučite da krenete na Krug oko korita put ne možete da promašite.

Pogled na Podgoricu i Skadarsko jezero
Pogled na Podgoricu i Skadarsko jezero

Već poslije 10-15 minuta vožnje nailazite na prvo stajalište, lijepo uređeni vidikovac kod spomenika cnogorskom junaku Novaku Miloševu, sa kojeg se pruža pogled na Podgoricu i Skadarsko jezero. Kada dođete do prvog vidikovca siguran sam da ćete nastaviti dalje…

Sljedeće mjesto na Medunu, koje ne smijete propustiti da posjetite, jeste muzej Marka Miljanova (rodna kuća Marka Miljanova). Posjetom muzeja možete sagledati izbliza istoriju crnogorskog naroda iz ovih krajeva i saznati više o samom vojvodi i pjesniku Marku Miljanovom.

Info. o muzeju:
Tel:
+382 69 616 200
E-mail: pgmuzej@t-com.me
Radno vrijeme: 9:00 – 20:00, poneđeljkom je zatvoreno
Ulaz: 1.00€ – 3.00€ (1€ za domaće posjetioce, a 3€ za strane)

Primjeri čojstva i junašva
Originalni primjerak knjige “Primjeri čojstva i junaštva”
Crnogorska zastava
Crnogorska zastava
Detalj iz muzeja
Detalj iz muzeja
Muzej Marka Miljanovog
Muzej Marka Miljanova
Spomenik Marku Miljanovom
Spomenik Marku Miljanovom

Nakon istorijskog vremeplova u muzeju nastavili smo dalje putem kroz sela Ubli i Orahovo do Kučkih korita. Na koritima ćete naići na idiličan pejzaž karakterističan za crnogorske planinske predjele. Ukoliko volite kampovanje mjesto je idealno da razapnete šator i uživate u svježem vazduhu i prirodi. Za ljubitelje tradicionalne hrane i domaćih sokova na raspolaganju je restoran „Dubirog”.

Kučka korita
Kučka korita

Kučka koritaOd korita smo se zaputili pješačkom stazom dugom nekih 5km do vidikovca Grlo sokolovo (1370 mnv). Bez sumnje, za mene je posjeta vidikovcu Grlo sokolovo jedan od vrhunaca ove ture. Laganim hodom do vidikovca stižete za manje od 1 sat vremena. Staza je vrlo lagana i označena. Bitno je samo da imate udobnu obuću.

Pješke lagano...
Pješke lagano… Foto: Slaven Vilus

Prema predanju poslije jedne od bitaka, koje su bile česte na ovom području, na Grlu se zatekao ranjeni vojnik. U skoro besvjesnom stanju ranjenik je ležao nepomično danima. Kada ga je uočio soko koji je izvukao maramici iz njegovog džepa i nakvasio je vodom u obližjem izvoru, kojom se ranjenik okrijepio. Kako kaže legenda, majka ranjenika je posmatrala i pratila sokola koji je često dolazio na izvor, i tako pronašla svojeg sina.

Zadivljujući pogled sa Grla sokolovog
Zadivljujući pogled sa Grla sokolovog
Ekipa na vidikovcu Grlo sokolovo (1379 mnv)
Ekipa na vidikovcu Grlo sokolovo (1379 mnv) Foto: Slaven Vilus

Dalje će vas put povesti kroz Zatrijebač do Delaja đe ćete naići na vidikovac sa kojeg „puca” pogled na kanjon rijeke Cijevne poznatiji još kao crnogorski Kolorado.

Kanjon rijeke Cijevne iliti crnogorski Kolorado
Kanjon rijeke Cijevne iliti crnogorski Kolorado
Vidikovac na Delaju
Vidikovac na Delaju Foto: Slaven Vilus

Nakon pogleda na crnogorski Kolorado od kojeg zastaje dah, nastavili smo našu avanturu do sela Stijepovo, đe se nalazi još jedan vidikovac sa kojeg se pruža idiličan pogled na rijeku Cijevnu.

Ako krenete dalje putem, ne propustite da svratite na seosko gazdinstvo kod Martina Cacovića. Tradicionalni ambijent, toplu dobrodošlicu i sjajnu hranu ne smijete propustiti. Fotografije koje slijede govore mnogo više o tome:

Cicvara

IMG_3427

Kod Martina Cacovića na ručku
Kod Martina Cacovića na ručku. Foto: Slaven Vilus
13427957_10154176292113991_4782913760572249037_n
Dobro se jelo. 🙂 Foto: Jelena Kaluđerović

IMG_3428Avanturu smo završili obilaskom spomenika na Fundini, odakle se pruža lijep pogleda na Podgoricu. Spomenik je podignut u znak sjećanja na pobjedu crnogorske vojske nad turskom silom. Crnogorska vojska, u bici na Fundini 2. avgusta 1876. godine, sa svega 5 hiljada vojnika porazila je 40 hiljada Turaka, pobivši četvrtinu neprijateljske vojske.

Spomenik na Fundini
Spomenik na Fundini

Kako se približio kraj naše avanture zaputili smo se ka Podgorici puni utisaka i želje da ponovo pođemo na #Krugokokorita.

Predlažem da pročitate Jelenin i Damirin tekst o turi Krug oko korita. Takođe, pogledajte Slavenove fotografije.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

5 thoughts on “Blogerska avantura – panoramska ruta Krug oko korita

 1. Kad si se već interesovao za kulturno-istorijsko nasljedje onda si morao znati da se ne zovu “Kučka Korita”,nego “Hotska Korita”,a kolirado u selu Delaj nije crnogorski nego albanski kolorado,jer u tom selu,kao i u cijelom Trieshu(kojega ste vi takozvani crnogorci prekrstili preko noći u Zatrijebač) niko ne govori crnogorskim nego albanskim jezikom.Ako neko zna crnogorski tu,znač da je naučio jedan tudji jezik naših komšija.Ima tu još drugih stvari koje si 100% promašio,a vidiš da mi te je žao da se baviš anti-albanskom propagandom i falsifikovanim stvarima.Veliki si mi ti istražitelj kulturno-istorijskih naslijedja.No dobro je što si se najeo tih dana.Trebao si malo i djeteline,ugodila bi ti.Žao mi te je avanturisto!Naučniče!
  PS.Briši što prije ovaj koment,i to brže bolje,da ga ne vide oni pravi ljudi,pa da ti se sprdaju 😉

  1. Dragi čitaoče,

   hvala što ste pročitali tekst.

   Ne bih želio da ulazim u raspravu da li je nešto albansko ili crnogorsko. Daleko od toga da se bavim anti-albanskom propagandom! Tura je organizovana sa ciljem da se promoviše turistička panorama “Krug oko korita”. Ovaj tekst ima za cilj da prenese lijep, prirodan i opuštajući ambijent, koji ima ovaj kraj. Detalje o nazivima mjesta možete pronaći ovdje, na zvaničnoj mapi panoramske rute “Krug oko korita” – http://www.podgorica.travel/images/PR4-Krug_oko_Korita-CG.pdf Nisam ih ja krstio. Nazivi mjesta koji su na mapi istaknuti su i u tekstu. Žao mi je što ste prepoznali tekst kao “falsifikat”.

   Komentar ću objaviti, iako imate vrlo “neukusan” komentar o “djetelini”.

   Lijep pozdrav,

   Ivan

 2. Odlicna reportazza, nazivi, jezik i politika uopste nisu bitni, pusti tog kriticara. Ja stalno kazem da Crna Gora nije samo more i Durmitor, da ima mnogo prirodnih ljepota koje nisu tako poznate. Ja ovu turi nisam obisao, a voleo bih. Bio sam neko vreme poslom u POdgorici, nije bilo vremena za nesto ovako. A podgorica kao grad nije nesto atraktivna za turizam, posebno ljeti treba bezati negde, osecao sam se kao u loncu.

 3. Crna Gora je ekoloska drzava gde god da krenete srescete se sa prelepim predelima i prirodnim lepotama.

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.