Kako da podesite Facebook Instant Articles za blog?

Kako da podesite Facebook Instant Articles za blog?

Češto čitam tekstove blogera i raznih portala koje pratim na Facebooku, ali me uvijek frustrirala činjenica da se na mobilnim uređajima tekstovi sa ovih blogova i portala otvaraju sporije. Tako nekada nemam strpljenja da sačekam koju sekundu više da mi se učita stranica do kraja i prosto zatvorim stranicu. Rijetko se kad sjetim kasnije da uđem sa računara ili mobilnog ponovo i pročitam tekst.

Da bi riješio ove probleme i unaprijedio iskustvo korisnika, Facebook je u aprilu ove godine ponudio rješenje svim izdavačima za poboljšanje iskustva otvaranja i čitanja tekstova, do kojih čitaoci dolaze putem Facebook stranica. Riječ je o Instant Articles (FBIA) izdavačkoj platformi, koju je Facebook pripremao posljednje 2 godine. Sadržaj koji se plasira kroz Instant Articles platformu učitava se 10 puta brže nego obični sadržaj na sajtu.

Facebook je počeo sa testiranjem Instant Articles platforme u 2015. godini, testiranjem i analizom došli su do sljedećih podataka:

 • FBIA sadržaj privlači 20% više klikova od običnih postova sajtova
 • Šanse da korisnik odmah nakon klikanja na instant članak napusti stranicu su 70% manje
 • Broj shareova Instant članaka je 30% veći od regularnih web članaka
 • Korisnici sa sporom konekcijom čitaju 20-40% više instant nego uobičajenih web članaka

Instant Articles

Kako za 15 minuta da podesite Instant Articles za WordPress blog?

Da bi uspješno podesili FBIA potrebno je prije svega da imate Facebook stranicu za vaš blog. Ukoliko nemate stranicu morate je napraviti, jer se članci podešavaju i objavljuju kroz Publishing tool facebook stranice. Ništa ne brinite. Nisu vam potrebne programerske vještine da bi podesili FBIA. Ja ih nemam a uspio sam. Proces je jednostavan ukoliko ispratite sljedeće korake.

1 korak

Prvi korak u procesu podešavanja je prijavljivanje za pristup platformi na Facebook Instant Articles stranici. Kliknite na Sign up i odaberite stranicu vašeg bloga.

Odaberite stranicu za koju prijavljujete FBIA
Odaberite stranicu za koju prijavljujete FBIA

Nakon što uspješno dodate stranicu pojaviće vam se pop-up poruka kao na screenshotu ispod. Kliknite na Continue.

Uspjesno odabrana starnica

2 korak

Sada ste došli na dio publishing toola u Instant Articles. Kliknite na Configuration. Pronađite sekciju Connect Your Site, u kojoj treba da dodate URL vašeg bloga kako bi zatražili od Facebooka da odobri blog i stranicu na FBIA platformu.

Meta tag claim

Prije unošenja URL bloga potrebno je meta tag, koji se nalazi u crnom pravougaoniku, postavite u kod vaše bloga. Ovo je vrlo jednostavno i može se uraditi na dva načina. Prvi je da dodate meta tag direktno u kodu bloga, tačnije u header.php iznad <head> taga.

Drugi način je dosta jednostavniji za nas koji nismo programeri. Potrebno je da instalirate plug-in za dodavanje tagova. Ja sam instalirao Insert Header and Footers. Kôd koji se nalazi u crnom pravougaoniku prekopirajte u Scripts in Header i kliknite na Save. Zatim se vratite u FBIA i upišite URL bloga.

Insert Header and Footers

Ukoliko sve uradite kako treba, ovako će da izgleda potvrđeni URL.

Claim URL Instant Articles

3 korak

Da bi FBIA mogao da funkcioniše potrebna je Facebook aplikacija, koju možete kreirati na Facebook developers sajtu. Nakon što se ulogujete kliknite na My Apps zatim Add a New App.

Facebook developers app

Sada ćemo u par koraka kreirati FB aplikaciju.

add new app

Kliknite na create app ID, zatim upišite kontakt email i odaberite kategoriju. Nakon što kreirate aplikaciju pođite na Settings Basic i dodajte platformu Website. U polje za URL upišite adresu vašeg sajta.

App website url

Nakon urađenih podešavanja kliknite na App Review i objavite maločas kreiranu aplikaciju.

Facebook Instant Articles za WrodPress blog

4 korak

Sada je potrebno da instalirate i zvanični plug-in Instant Articles za WordPress. Nakon instalacije upišite App ID i App Secret od Facebook aplikacije koju ste kreirali. Njih možete pronaći na početnoj stranici kreirane aplikacije.

Kako da podesite Facebook Instant Articles za blog?

Podaci se upisuju u plugin activation.

Kako da podesite Facebook Instant Articles za blog?

Povežite se sa Facebookom i odaberite stranicu za koju kreirate FBIA.

Kako da podesite Facebook Instant Articles za wordpress blog?

Ako je sve podešeno kako treba dobićete poruku da je uspješna instalacija.

Instant Articles WordPress plugin instalacija

5 korak

Sada se vratite na vašu stranicu u Instant Articles Configuration Production RSS Feed i upišite u polje RSS Feed URL http://vasblog.com/feed/instant-articles, zatim sačuvajte podešavanje.

Instant Articles za Facebook stranice

6 korak

Ostalo je još samo da podesite minimum 5 članaka u production library i uradite Submit for review za pristup FBIA-a. Možete iskoristiti neke od postojećih blog postova, dovoljno je samo da ih ažurirate u WordPressu i pojaviće se u Production Articles. U roku od 3 do 5 radnih dana Facebook će odobriti FBIA platformu za vaš blog.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

5 thoughts on “Kako da podesite Facebook Instant Articles za blog?

 1. Odlicni saveti Ivane, hvala na pomoci. FB je mreza koja je postala dominantna, posebno kada se radi o smartphonovima. Ovo resenje ce itekako pomoci u josh vecem sirenju. Google treba da se zaisli, nisu se bash proslavili na mobilnim uradjajima.

 2. Hvala na ovako detaljnom objašnjenju, nama početnicama mnogo znače ovakvi tekstovi. Hvala još jednom. Možda nije mesto za ovo pitanje, ali imam problem. Naime, sve sam uradila kao što je objašnjeno u tekstu, i sad cekam da mi fb odobri app. Ali imam problem, od kada sam to uradila stalno mi na e – mail stizu obavestenja da imam stranice sa 404 kodom, i to pise bas ovako:” Bummer! You have one more 404

  IP Address
  404 Path /feed/instant-articles/
  User Agent facebookexternalhit/1.1″
  Verujem da Vi znate o čemu se radi i da ćete biti ljubazni da mi odgovorite, Hvala unapred 🙂

  Srdačan pozdrav

 3. Pozdrav znali neko kako da rijesim ovaj problem “This Page is ineligible for Instant Articles.”

  Dali moram facebook stranica imati odredjenu starost ili broj posjetilaca ili ima neka druga kvaka ??

  1. Možda malo kasno stiže odgovor. Izvinjavam se, otišao je u SPAM.

   Moraš imati barem 20-30 blog postova/tekstova da bi FB omogućio prikazivanje IA za tvoju stranicu.

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.