Planinarska tura: u cipelama predaka preko Tarabosha u Skadar

Neđeljna jutra u Podgorici znaju da mi budu pomalo dosadna, pa sam odlučio da se zaputim u osvajanje planinskih vrhova. Planinarska tura Tarabosh-Skadar, u organizaciji PK Oblun, imala je za mene višestruko značenje. Prije svega mislim na istorijske događaje sa Tarabosha od 1912. do 1913. godine, kada je vojska Crne Gore, vođena našim đedovima i prađedovima krenula u opsadu Skadra, značajnog trgovačkog centar Osmanskog carstva na Balkanu.
Početak tura. Na lijevoj strani se vidi vrh Tarabosha.
Početak tura. Na lijevoj strani se vidi vrh Tarabosha.
Tarabosh (593 mnv) je planina koja se uzdiže iznad Skadarskog jezera i grada Skadra, nalazi se u Albaniji. Tura preko planine je lagana, nekih 13-14 km. Sa vrha „puca” nevjerovatan pogled na Skadarsko jezeko i Skadar sa jedne strane, dok u suprotnom pravcu možete da uživate u pogledu na vijugavu rijeku Bojanu koja se uliva u more.
Pogled na Skadarsko jezero
Pogled na Skadarsko jezero
Nakon više sati laganog hoda, po dosta jakom suncu za ovaj period godine, spustili smo se u Skadar da predahnemo. Na redu je bio obilazak tvrđave Rozafa, stare 2000 godina. Tvrđava je okružena rijekama Bojana i Drim. Izgradili su je Iliri, a u Rimskom carstvu je bila značajno vojno uporište.
Tvrđava Rozafa
Tvrđava Rozafa

 

U pozadini je Skadar
U pozadini je Skadar

 

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.