Mračna strana interneta

haker darkenta

Možete li da zamislite Internet na kojem ne dominiraju Google, Facebook, Amazon i ostali tech giganti? Vjerovatno ne možete, ali pokušaću da vas uvjerim u svijet nevjerovatnog darkneta!

Darknet je opšta mreža kojoj se može pristupati samo sa specifičnog softvera, konfiguracije, ili ovlašćenjem, često koristeći nestandardne komunikacione protokole i portove.

Ne znam kako zamišljate paralelni univerzum, ali darknet vam dođe nešto kao paralelni internet. Po nepisanom pravilu, darknet pruža mnogo više slobode nego obični internet, koji koristimo svakodnevno. Na darknetu su svi anonimni! Vrlo važno. Žašto? Zato što korisnici pretražuju darknet preko posebnih, kriptovanih pretraživača, koji sprečavaju čitanje IP adrese. Tako se, oni koji surfuju na ovoj „mračnoj strani” interneta mogu osjećati slobodnije, jer niko njihove lične podatke ne zna i ne može koristiti. Takođe, na darknetu nikada neće viđeti banere i razne oglase – sorry, ali nema Googlea i Facebooka tamo. 🙂

Darknet skrivena tržišta

Milioni korisnika interneta posjećuju sajtove na darkenetu u potrazi za svojim interesovanjima. Kada imate veliki rast broja korisnika obično se na tom mjestu razvija/odvija određeni biznis. Tako da, u paralelnom internet svijetu, poznatom kao darknet postoje nelegalna tržišta na kojima se regularno, bez cenzurisanja, odvija trgovina i razmjena većinom nelegalnih stvari. Hiljade sajtova se nalaze na skrivenom dijelu interneta, sa savršenim enkripcionim sistemom u koji teško mogu da uđu čak i najvještiji hakeri CIA, FBI i ostalih organizacija koje djeluju protiv organizovanog kriminala i terorističkih grupa.

Šta se prodaje na tim skrivenim tržištima? Pa, ukoliko želite da kupite prvoklasni i čist kokain, ili najfiniju „travu”, pa čak i Kalašnjikov, na darknetu ćete vrlo brzo pronaći svojeg prodavca i “srodnu dušu” za razmjenu. Biznisi koji se odvijaju na ovim mjestima su veoma “tržišno orijentisani”, kao da su svi pohađali marketing.

Silk Road darknet site
Silk Road je “obrnuo” više od milijardu dolara prije nego što je ugašen.

Dok čitate ovaj tekst neko već kupuje nešto na skrivenim tržištima interneta. Jedna od najpoznatijih online prodavnica za prodaju nelegalne droge bio je Silk Road, koji je srušen od strane FBI-a krajem 2013. godine. Kreator Silk Road-a, Ross William Ulbricht, uhapšen je i osuđen na doživotnu robiju.

Kako funkcionišu skrivena tržišta?

Svi korisnici su anonimni, a sajtovima je veoma teško ući u trag. Transferi podataka se odvijaju paralelno na više računara i servera, tako da je sigurnost sa aspekta korisnika zagarantovana. Darkenetu se pristupa preko posebnog pretraživača poznatog kao Tor. Nije moguće pristupiti sa Chromea ili Firefoxa. Interesantno je, da je Tor bio projekat Obavještajne službe američke mornarice, nakon čeka je postao open source program dostupan svima.

Nelegalne online prodavnice veoma brzo usvajaju nove tehnologije, načine poslovanja i inovacije. Sajtovi koriste virtuelnu valutu Bitcoin za online plaćanje, koja je dodatno enkriptovana i transakcijama je teško ući u trag. Pored stalnog inoviranja, online prodavnice se u većini slučajeva oslanjaju na preporuke korisnika. Možemo da primijetimo da je veliki akcenat stavljen na zajednici, zbog koje se razvija i opstaje skrivena mreža.

Na skrivenim mrežama ne postoje samo online prodavnice, takođe su aktuelni razni blogovi i sajtovi koji vode kampanje protiv političkih režima. Dosta popularno u državama kao što su Iran, Irak i sličnim, đe se na skrivenom internetu odvija komunikacija na razne političke teme. Nije tajna da se na sličnim sajtovima, na skrivenom internetu, okupljaju i teroristi. Dok su ilegalna pornografija, piratski filmovi i knjige, nešto čega ima na pretek.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

2 thoughts on “Mračna strana interneta

  1. mene zanima kako je tehnicki to izvedeno, tako da policija nema kontrolu nad tim serverima. Ja verujem u teorije zavere pa mislim da ih jednostavno pustaju da kobajagi budu slobodni i nekontrolisani. Cuo sam i za termin deep internet, da li je to isto kao dark internet?

    1. Nenade, hvala za komentar. Nisam toliko tehnički potkovan, da bih znao detaljnije da obradim. Deep internet, Deep web, Dark web, su sinonimi za darknet. Riječi objašnjavaju isti pojam.

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.