5 osobina koje sam stekao u sportu

Sjećam se kako sam bio uzbuđen kada sam počeo da treniram rukomet. Bilo je to davno. U kalendaru su dani za trening posebno izdvajani. Trening je bio pravo zadovoljstvo i uživanje, ali i način da pobjegnem od sumornog učenja. Proveo sam skoro pet godina trenirajući rukomet, ali za to vrijeme nijesam samo naučio o tom sportu već i nešto drugo. Stekao sam navike koje su ostale do danas ukorijenjene u mom karakteru. Dakle, želim sa vama da podijelim ono što mislim da mi pomaže danas a stečeno je vremenu dok sam bio aktivan sportista.

Sport

Poštovanje prema timu i saigračima

Prosječan, a uigran tim može više da doprinese nego nekoliko odličnih pojedinaca koji igraju samo za sebe. Jedan poznati biznis teoretičar  je rekao da “Ne postoji savršen pojedinca, ali postoji savršen tim.” Prema timu sa kojim igrate ili radite uvijek treba da se odnosite s poštovanjem. Svako na svoj način doprinosi u ostvarivanju ciljeva. Bitno je vjerovati svojim saigračima i kolegama da mogu da doprinesu timu.

Utakmice se gube i dobijaju

Padneš pa se ustaneš, takav je redosljed. Ne možemo uvijek pobjeđivati. To nikome još nije pošlo za rukom. Iz poraza treba učiti, ali isto ih se ne treba plašiti. Poraz prije dođe kada se plašite da ćete izgubiti. Pobjeda je lijepa i treba je slaviti, ali ona je proizvod vašeg rada. Ako ne nastavite da radite poslije nje, sljedeća će se teško izvojevati.

Samo ako treniraš možeš da napreduješ

Sjećam se da sam naporno trenirao, dosta puta i po dva treninga. Dolazio ranije da se pripremim za trening kako ne bih zaostajao za boljima. Na početku sam bio dosta loš, što je možda i bilo očekivano. Vremenom su se stvari počele mijenjati. Shvatio sam da je sve stvar procesa i da se moraju proći neke faze. Onda sam tenirao i trenirao, što je počelo da daje rezultate. Zapravo najvažniji je trening, talenat je od sekundarnog značaja. To vam je kao kada radite zgibove, svaki put sa više truda i pokušaja možeš više.

Vjeruj do posljednje sekunde

Nekada moraš da čekaš i vjeruješ do posljednjeg zvižduka sudije da možeš da pobijediš. Važno je da nema predaje. Boriti se znači vjerovati u ono što radimo. Ako nešto radiš i ne vjeruješ u to, koja je onda svrha? Bolje preći na nešto drugo. Uvijek vjeruj u pobjedu jer neke utakmice se dobijaju sa zviždukom, a one su najslađe.

Poštuj tuđe a i svoje vrijeme

Često kažem svojim prijateljima kada moram da ih čekam, onako kroz šalu da ne poštuju ni svoje ni tuđe vrijeme. Istina je, ako kasniš znači da ne poštuješ tuđe vrijeme jer taj neko troši svoje vrijeme na tebe, a može ga iskoristiti na drugi način. S druge strane ne poštuješ ni svoje vrijeme, jer si mogao završiti sve u roku i iskoristiti ga za nešto drugo. Uvijek se trudim da stignem sve na vrijeme jer tako poštujem vrijeme onih koji mi ga poklanjaju i zavise na neki način od njega.

Na kraju nijesam postao neki veliki igrač, ali ovo što sam stekao koristim svakodnevno u poslu i životu.

 

 

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

4 thoughts on “5 osobina koje sam stekao u sportu

  1. Pingback: Blogeri koji će u 2015. godini učestvovati u projektu Coca-Cola Bloggers Network Adria | Saopštenja za javnost
  2. Pingback: Blogeri u projektu Coca-Cola Bloggers Network Adria | 381 vesti

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.