Birati ili biti biran

Posao iz snovaSvi razmišljamo kako ćemo nakon završenih studija da se zaposlimo ili čak da osnujemo svoju firmu. Međutim, to ne ide baš tako lako. Često studenti, čak i oni sa najboljim prosjekom, završavaju na Zavodu za zapošljavanje jer poslije fakulteta ne mogu da se zaposle.

Zašto je to tako? Na prvi pogled će svi okriviti državu i reći kako ne pomaže mladim ljudima da se zaposle i ne otvaraju nova radna mjesta. Dobro, ima malo toga, ali generalno studenti poslije završenih studija ne znaju puno o stvarima koje su učili tri ili četiri godine. Pod ovim sam mislio na praktično znanje koje je potrebno da bi se obavljao neki posao kod određenog poslodavca. I oni automatski budu eliminisani sa liste kod jednog broja poslodavaca jer, nemaju dovoljno iskustva i znanja. S druge strane jedan veliki dio studenata poslije završenih studija hoće da radi u državnoj upravi i u lokalnim Opštinskim upravama, jer se tamo pije kafa od 8h do 16h i prebacuje posao sa jedne službe na drugu. Pošto ne može svako da bira posao koji želi, najčešće se upadne negdje gdje nam nije padalo na pamet da ćemo  raditi. Tu onda dolazi do problema kao što su manjak motivacije jer ne radite posao koji volite, smarate se, jedva čekate kraj radnog vremena, kvalitet opada, a poslodavci postaju ljuti. Tada slijedi otkaz ili česta svakodnevna nervoza jer vam šef visi nad glavom sve vrijeme.

Sve ovo upućuje da treba birati posao koji volimo da radimo, jer ćemo tako brže napredovati, a motivacija će biti na visokom nivou. Ako mislite da imate znanja i sposobnosti, onda vrijedi tražiti posao zbog kojeg nećete jedva čekati da dođe kraj radnog vremena. Moramo naučiti da biramo poslove, zato se i školujemo, koji nas interesuju i gdje se najbolje osjećamo.

Volite posao koji radite, bez toga se teško dolazi do uspjeha!

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu. U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

2 thoughts on “Birati ili biti biran

  1. “Pošto ne može svako da bira posao koji traži, najčešće se upadne negdje gdje nam nije padalo na pamet da ćemo radi. “

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: