Kako preživjeti slavske kalorije i čarolije

blog feature

Nakon toplog ljeta, polako ulazimo u jesen. Meni je početak jeseni poznat i kao početak maratonskog slavskog perioda. To je onaj period godine kada bar jednom neđeljno posjećujemo domove prijatelja, prejedamo se, i naravno kukamo kako dobijamo na kilaži. Izuzetak su, naravno posne slave, đe stidno klimamo glavom kad nas domaćin pita „je li prijalo jelo?” a nama se samo kroz glavu vrti neka roštiljska pljeskavica. Dobro padne tada i po koje parče torte, da se ne lažemo.

Svi smo barem jednom došli u situaciju da pretjeramo sa hranom u slavskom periodu godine. Ipak nije lako odoljeti svim tim čarolijama koje se nađu na trpezi tokom slava. Kako sada ostati fit i balansirati ishranu, a da ne dobijete koje kilo više? Ako hoćete baš da se žrtvujete onda je odgovor da izbjegavate slave. 🙂

Preuzeto sa pixabay.com
Preuzeto sa pixabay.com

Međutim, kako se zimi inače teže gubi na kilaži preporuka je da se hrana pažljivo bira. Ove zime, definitivno, pripremam se da korigujem ishranu jer sam tokom ljetnjih dana možda i previše uživao u kužini. Pošto planiram da počnem pripreme za proljećne polumaratonske trke vrlo mi je važno da balansiram ishranu tokom zimskih dana. Tokom trčanja se dosta trošim, pa izbalansiran unos hrane dosta utiče na to kako se osjećam tokom i nakon treninga.

Šta ću konkretno uraditi?

Iako hljeb jedem u manjim količinama, odlučio sam da smanjim unos hljeba. Preferiram heljdin i kukuruzni hljeb ili njihovu mješavinu sa integralnim pšeničnim brašnom. Kako sam veliki ljubitelj slatkoga, teško mi pada što ću smanjiti unos slatkiša. Alternativu sam pronašao u slatkom voću, a naravno ne zaobilazim ni kisjelo voće kao i prerađevine suvog voća. Preporučljivo je konzumirati svježe voće u samostalnom obroku.

Povrće je nezaobilazan dio moje ishrane. Gotovo da ne prođe jedan dan, a da ne konzumiram povrće. Ono se dobro miješa u posebnim salatama ili sa glavnim jelom. Povrće je veoma bogato vitaminima pa ga ne treba zaobilaziti.

Još uvijek nisam postao vegeterijanac, pa se zbog boljeg „balansa” u ishrani ne odričem se mesa i ribe. 🙂

Ovaj tekst je dio akcije “Coca-Cola Bloggers Network Adria”.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

2 thoughts on “Kako preživjeti slavske kalorije i čarolije

  1. svaka cast, zeljim ti da uspjesh u dijeti. krenu sam da pazim na ishranu zbog problema sa secerom, a na slavama svi navaljuju, uzmi ovo, uzmi ono, aj josh malo, zasto ne jedesh i ne pijes….!!! Morao sam da kazem za moje probleme pa me ostavljaju na miru. Od mesa jedem samo piletinu i ribu, suhomesnato izbegavam koliko mogu, slatkise 100% izbegavam, bolje je….

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.