Utisci sa Coding Serbia konferencije

Feature_Coding_Serbia

Novi Sad je prethodne sedmice bio programerski centar regiona. Povod je bila, dugo isčekivana, treća po redu konferencija Coding Serbia. U poslovnom centru NIS okupili su se regionalni i svjetski programeri i predavači, kao i blogeri. Podijeljeni u dvije sale, tridesetak predavača držali su koncentraciju učesnika na izuzetnom nivou. Dok su se u pauzama za kafu i ručak mogli čuti inspirativni razgovori učesnika i predavača, razmjena kreativnih ideja, nova poznanstva i partnerstva.

Iako sam bio na slatkim mukama kojem predavanju da prisustvujem, jer su se paralelno po dva predavanja dešavala u isto vrijeme u različitim salama, odlučio sam se za meni najinteresantnije i najsrodnije teme.

Kako sam i očekivao, organizacija je bila na nivou! Ono što me posebno iznenadilo jeste Open space sa mnoštvom zanimacija i formatom otvorene diskusije na određene teme. Open space format vođenja konferencija je sve prisutniji kod nas i sugurno će ga sve više biti na konferencijama.

Posebno bih izdvojio predavanje…

Konferencija je započela inspirativnim predavanjem Pieter Hintjens, nakon čega su se prisutni raspodjelili u sale đe su počinjala predavanja i radionice.

Anna Danes Boix je u predavanju “Keys to managing a successful distributed team” iznijela zanimljive stavove i iskustva o virtuelno povezanim timovima, koji postižu izuzetne rezultate. Kroz njeno predavanje o kompaniji Ricaris, suočili smo se sa izazovima koje pruža rad sa timovima i osobama koji ne sjede u istom prostoru. Takođe i na koji način uspješno preskočiti sve prepreke na koje nailazimo tokom rada sa udaljenim timovima. Iako, možda sumnjate kakvu organizacionu kulturu imaju timovi ili kompanije koje posluju bez fizičkih prostorija, Ana ističe da je organizaciona kultura kompanije jedna od ključnih pretpostavki za uspješno vođenje remotely timova.

Vasco Duarte. Izvor: Coding Serbia
Vasco Duarte. Izvor: Coding Serbia

Vrlo zanimljivo izlaganje čuli smo od Vasco Duartea na temu #NoEstimates, u kojem objašnjava principe NoEstimates koncepta i na koji način on može unaprijediti projektovanje i implementaciju softvera. On ističe kako procjenjivanje projektnih zadataka u softverskoj industriji nije nimalo lako, a da se stvari dodatno komplikuju kada se svi zahtjevi ne razmotre dobro prije početka projekta. Jedna od njegovih preporuka je da se uvijek vodimo podacima i analizom, a ne procjenama projekata. Mislim da se sa ovim stavom sigurno ne bi usaglasili Henry Ford i Steve Jobs. Takođe, ističe kako projekte treba uvijek testirati. Međutim, čini mi se da kompanije ponekad postavljaju veoma kratke rokove, kako bi što prije imale željena rješenja i proizvode što dovodi do manjka mogućnosti za testiranje i tada dolazi do mogućih grešaka.

Sjajnu demonstraciju drona koji je letio kroz salu imao je Ville Ingman, predavač iz Finske. Naime, on je koristeći IBM bluemix i Vaadin alatke kreirao platformu za upravljanje dronom sa računara. Na opšte oduševljenje svih, dron je bio u vazduhu, a podaci o mini letu su prikazivani u realnom vremenu na platformi.

Mogu zaključiti da je konferencija bila odlična, a meni koji nisam programer donijela je neka nova znanja i zanimljivosti koje ću ubuduće malo više istraživati. Hvala organizatorima na lijepom gostoprimstvu, zabavi i odličnim predavanjima!

Foto galeriju sa konferencije pogledajte u Facebook albumu #CodingSerbia 2015.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

2 thoughts on “Utisci sa Coding Serbia konferencije

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.