Stvaranje lojalnih potrošača

Kroz društvene medije kompanije pokušavaju da komuniciraju u realnom vremenu sa svojim potrošačima/korisnicima. Iz tog razloga sve više kompanija plasira svoje informacije kroz razne društvene platforme. Mogućnost reagovanja na potrebe korisnika u realnom vremenu je dala mogućnost da se između pojedinca i određenog brenda gradi povjerenje kroz komunikaciju. Kupce treba posmatrati kao prijatelje, ako imate njihovo povjerenje možete računati na njihovu lojalnost.

Povjerenje

Potrošači ne komuniciraju sa kompanijama kroz društvene mreže zato što im je došlo tek tako. Oni pokušavaju da riješe neki problem ili dođu do određene informacije. Ukoliko im se pomogne u tome što su naumili postoji šansa da sa njima počnete da gradite vezu, koja će rezultirati još jednim lojalnim korisnikom. Proces stvaranja lojalnog kupca je težak, ali svakako moguć. Kada korisnici osjete da ste tu zbog njih oni će da se vraćaju iznova.

Kada steknete povjerenje kod potrošača ono dovodi do povećanja prodaje, bolje interakcije, i širenja pozitivnog glasa od strane potrošača (word of mouth). Potrošači se jednostavno osjete ambasadorima određenog brenda. Stvaraju nove potrošače koji opet stvaraju još novih potrošače. Dobro znamo koliko je teško stvoriti lojalnog potrošača kad u svakom trenutku imate paletu konkurentskih proizvoda koje potrošači mogu odabrati.

Published by Ivan Radonjić

eBusiness specijalista u Crnogorkom Telekomu.U tekstovima iznosim samo moje mišljenje i ono ne predstavlja stavove kompanije u kojoj radim.

2 thoughts on “Stvaranje lojalnih potrošača

  1. Komunikacija sa kupcima je vazna, naravno pod uslovom da prvo imate konkurentan proizvod da im ponudite. Moram da primetim da se stav pojedinih kompanija zaista menja, i da bar na prvi pogled ne mozete da vidite da im je profit na prvom mestu.

    1. Ćao Nina! Hvala za komentar.

      Da, vrlo je važna dvosmjerna komunikacija na relaciji kompanija-kupac. Upravo to su nam omogućile nove tehnologije. Iz takve komunikacije benefite imaju i kompanije i kupci.

Napiši komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.